Dark
Light

Hermitage Amsterdam in teken impressionisme

Auteur:
2 minuten leestijd

Vijver in Montgeron – Claude Monet, 1876 (© State Hermitage Museum, St Petersburg)
De Hermitage Amsterdam staat binnenkort met een tentoonstelling stil bij het impressionisme. Het museum toont een groot aantal werken uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en bewust niet alleen werken van impressionisten.

Er zullen onder meer werken van bekende impressionisten als Claude Monet, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir en Alfred Sisley te zien zijn. Deze werken worden getoond samen met werk van andere invloedrijke Franse schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw als Eugène Delacroix en Jean-Léon Gérôme.

Het impressionisme ontleentzijn naam aan Monets schilderij Impression, soleil levant uit 1872. De naam werd spottend gebruikt door een journalist maar werd door kunstenaars al snel als een soort geuzennaam gebruikt. De Hermitage:

De impressionisten schilderden vluchtige impressies, puur voor het plezier van het schilderen, zonder ‘grootse gedachte’, met levendige kleuren, in de openlucht met steeds veranderend licht. Daarmee brachten zij vernieuwing in een starre kunstwereld.

De onderwerpen van de impressionisten waren toegankelijk. Naast stadsgezichten en landschappen werden vaak de aantrekkelijke kanten van het alledaagse leven van de bourgeoisie weergegeven: de cafés en boulevards van Parijs, informele portretten en roeitochten net buiten de stad. De academici waren vaak niet erg te spreken over de vernieuwende werkwijze van de impressionisten. Hoewel veel impressionisten aanvankelijk zelfs belachelijk werden gemaakt, vond hun werk echter ook navolging. De Hermitage:

De breuk in stijl, techniek en thematiek bleek echter zeer inspirerend voor veel kunstenaars. Er ontstond een nieuwe kijk op de werkelijkheid, een nieuwe schoonheid, een nieuw tijdperk.

Boottocht over de Seine – Ferdinand Heilbuth, ca. 1880 (© State Hermitage Museum, St Petersburg)

Het impressionisme ontstond als reactie het classicisme van de Parijse Salon. Daar werd jaarlijks officieel geselecteerde kunst tentoongesteld. De Hermitage:

De vertegenwoordigers van deze stroming schilderden alles precies zoals ze geacht werden het te schilderen, geconstrueerde scènes, scherp omlijnd en met oog voor detail. Zij kozen mythologische, historische of religieuze onderwerpen.

Théâtre Français in Parijs – Camille Pissarro, 1898 (© State Hermitage Museum, St Petersburg)

In de tentoonstelling – getiteld Impressionisme: sensatie & inspiratie – wordt het werk van de impressionisten tussen de werken van voorlopers, tijdgenoten en navolgers geplaatst. Dit om goed te laten zien hoe anders de werkwijze van de impressionisten precies was. Bekende impressionistische werken als Dame in de tuin van Monet en Portret van de actrice Jeanne Samary van Renoir hangen hierdoor straks naast werk van kunstenaars als Delacroix, Daubigny en Gérôme.

De Hermitage zegt met de tentoonstelling de ‘sensatie’ van het impressionisme zichtbaar en concreet te willen maken. Alle schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken in de tentoonstelling komen uit de collectie van de Hermitage St.-Petersburg.

De tentoonstelling Impressionisme: sensatie & inspiratie loopt van 16 juni 2012 tot en met 13 januari 2013

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×