De Hesperiden (Hesperides) staan in de Griekse mythologie bekend als de bewaaksters van de boom met gouden appels. Hun naam betekent ‘van de avond’. Om die reden worden ze ook wel de ‘dochters van de avond’ genoemd.
De drie nimfen, ook wel eens omschreven als jonkvrouwen, heten Aegle, Erytheia en Hespre (Hesperethusa). In sommige klassieke vertellingen staat dat er mogelijk vier of zelfs zeven Hesperiden waren. Als mogelijke ouders worden onder meer Nyx, Ceto, Atlas en Hesperus genoemd.
Gouden appels
De belangrijkste taak van de Hesperiden is het bewaken van de boom met gouden appels. Deze staat in het gebergte van Atlas in de ‘Tuin der Hesperiden’. De appels waren een geschenk van moedergodin Gaea aan Hera. Ze kreeg deze bij haar bruiloft met oppergod Zeus. Het bijzondere aan de gouden vruchten is dat degene die er een hap uit neemt, onsterfelijk wordt. De nimfen worden hierbij geholpen door Ladon de draak, een slang met honderd hoofden.
Herakles
Een bekend verhaal waarin het de Hesperiden niet lukt om de appels te beschermen, gaat over de held Herakles. Hij werd namelijk voor zijn elfde opdracht op pad gestuurd om de gouden appels op te halen. Er zijn verschillende varianten van hoe de held de appels in bezit kreeg, maar de meest bekende vertelt hoe Herakles tijdens zijn tocht de Titaan Atlas tegenkwam. De Titaan die die het gewicht van de wereld droeg, bleek familie te zijn van de Hesperiden. De held vroeg of Atlas de nimfen kon overhalen om de vruchten af te staan. In ruil daarvoor zou Herakles het hemelgewelf tijdelijk voor hem dragen. Atlas ging hiermee akkoord, haalde de appels en gaf deze aan de held.
In andere varianten van dit verhaal ging Herakles zelf op pad en doodde hij de draak Ladon, om zo de gouden vruchten te krijgen. Een ander verhaal vertelt weer dat de held met de Hesperiden dineerde en dat zij hem daarna vrijwillig de appels gaven.
Twistappel – Betekenis van de mythe met de gouden appel
Hesperus en Phosphorus (Avondster en Morgenster)
Overzichtspagina Griekse mythologie
Overzicht van boeken over de (Griekse) mythologie
Bronnen â–¼
-https://historiek.net/herakles-hercules-held-twaalf-werken/56909/
-De Grote Mythologie Encyclopedie – Arthur Cotterell (Veltman) p.27, 54