Dark
Light

‘Het eind van het mesolithicum was een hele spannende tijd’

Auteur:
3 minuten leestijd

Linda Dielemans is archeoloog bij de gemeente Utrecht. Onlangs verscheen haar eerste kinderboek: Zomerwoud. Dit boek speelt zich af aan het eind van het mesolithicum, wanneer de eerste bandkeramiekers Nederland binnenkomen. We stelden de auteur een aantal vragen:

Merk je bij je werk als archeoloog bij de gemeente Utrecht dat kinderen geïnteresseerd zijn in archeologie? En zo ja wat vinden ze dan vooral interessant?

Linda Dielemans – Foto: House of Books
Ja, dat merk je heel goed. Als er een open dag is op een opgraving, stellen de kinderen vaak de meeste vragen. Munten spreken altijd tot de verbeelding, maar dingen die je aan mag raken en voelen zijn ook erg populair. Botten, stenen, scherven… En de graafmachine natuurlijk. Maar vaak geldt ook: hoe ouder, hoe spannender!

Hoe ben je op het idee gekomen om een kinderboek te schrijven dat zich afspeelt aan het begin van de nieuwe steentijd?

Dat idee ontstond een beetje vanzelf, tijdens de colleges op de universiteit. Je krijgt heel veel te horen over wat de archeologen wel weten, maar ook over wat ze niet weten. Toen begon mijn fantasie te werken, en de hoofdpersonen waren op de een of andere manier al vanaf het begin twee kinderen. Als kind las ik ook al heel graag historische verhalen. Het is altijd leuk als je een boek kunt schrijven dat je vroeger ook graag gelezen had!

Kun je iets vertellen over je eigen fascinatie voor deze periode?

Volgens mij was het eind van het mesolithicum een hele spannende tijd. De mens leefde al tienduizenden jaren als jager-verzamelaar in Europa, en ineens waren daar mensen die niet meer rondtrokken, maar in huizen woonden met akkers en vee. Ze leefden heel anders dan iemand ooit eerder had gezien. Er zijn wel wat vondsten die wijzen op contact, maar veel is het niet. Hoe zullen ze op elkaar gereageerd hebben? Hebben ze elkaar genegeerd, bestreden of vrede gesloten? We zullen het nooit weten, maar we weten wel dat uiteindelijk alle jager-verzamelaars boer werden. Het is erg interessant om erover na te denken wat er in de tussentijd allemaal gebeurde!

Waar gaat Zomerwoud in het kort over en is het het vooral een spannend en mooi verhaal of steken de lezers er ook nog wat van op?

Zomerwoud – Linda Dielemans
Het verhaal draait om Alja, een meisje dat net haar naam heeft gekregen en nu een echte jager is, en Erkin, een jongen die met zijn familie op de hoogvlakte vlakbij Alja’s kamp in een dorp woont. Ze ontmoeten elkaar per ongeluk bij de rivier en uit nieuwsgierigheid sluiten ze vriendschap, ook al verstaan ze elkaar niet. Ze bedenken een plan om meer tijd met elkaar door te kunnen brengen, maar dat gaat anders dan ze hadden gedacht. Alja komt bij de boeren terecht, terwijl Erkin bij de stam gaat wonen. En dat levert de nodige problemen op…

Het is vooral een spannend en mooi verhaal, want veel heb ik natuurlijk verzonnen, maar stiekem leer je er ook nog wat van. Het is een inkijkje in het leven van de mensen toen, wat voor werktuigen ze hadden, wat ze aten, hoe ze kookten, hoe het boerenleven verschilde van dat van de jager-verzamelaars, zonder in details en naamgevingen te verzanden. Er zit ook een nawoord in het boek waarin ik uitleg wat de archeologie zegt over het verhaal van Alja en Erkin.

Heb je het boek voordat het naar de drukker ging ‘getest’ op kinderen?

Nee, het grappige is dat totdat het boek uitkwam, alleen volwassenen het nog maar gelezen hadden. Die waren allemaal heel erg enthousiast. Maar inmiddels heb ik gelukkig ook al positieve reacties van kinderen gekregen. Ze vinden het een spannend en mooi boek. En dat is heel fijn!

Voor kinderen van welke leeftijd is dit boek geschikt?

Officieel is het een boek voor kinderen vanaf 11 jaar, maar als je graag en veel leest kun je het al wel ietsje eerder lezen!

Lees hier het eerste hoofdstuk van ‘Zomerwoud’
Boek: Zomerwoud, een ontmoeting, een vriendschap, een strijd

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×