Linda Dielemans is archeoloog bij de gemeente Utrecht. Onlangs verscheen haar eerste kinderboek: Zomerwoud. Dit boek speelt zich af aan het eind van het mesolithicum, wanneer de eerste bandkeramiekers Nederland binnenkomen. We stelden de auteur een aantal vragen:
Merk je bij je werk als archeoloog bij de gemeente Utrecht dat kinderen geïnteresseerd zijn in archeologie? En zo ja wat vinden ze dan vooral interessant?

Hoe ben je op het idee gekomen om een kinderboek te schrijven dat zich afspeelt aan het begin van de nieuwe steentijd?
Kun je iets vertellen over je eigen fascinatie voor deze periode?
Waar gaat Zomerwoud in het kort over en is het het vooral een spannend en mooi verhaal of steken de lezers er ook nog wat van op?

Het is vooral een spannend en mooi verhaal, want veel heb ik natuurlijk verzonnen, maar stiekem leer je er ook nog wat van. Het is een inkijkje in het leven van de mensen toen, wat voor werktuigen ze hadden, wat ze aten, hoe ze kookten, hoe het boerenleven verschilde van dat van de jager-verzamelaars, zonder in details en naamgevingen te verzanden. Er zit ook een nawoord in het boek waarin ik uitleg wat de archeologie zegt over het verhaal van Alja en Erkin.
Heb je het boek voordat het naar de drukker ging ‘getest’ op kinderen?
Voor kinderen van welke leeftijd is dit boek geschikt?
Lees hier het eerste hoofdstuk van ‘Zomerwoud’
Boek: Zomerwoud, een ontmoeting, een vriendschap, een strijd