Hiram Bingham III, ontdekker van Machu Picchu

1 minuut leestijd
Machu Pichu. cc/Rubyk
Machu Pichu. cc/Rubyk

Amerikaanse ontdekkingsreiziger, gouverneur en senator die wereldwijd bekend werd door de ontdekking van de Incastad Machu Picchu in 1911.

Hiram Bingham III (1875-1956)
Hiram Bingham III
Hiram Bingham werd op 19 november 1875 geboren op Honolulu, Hawaii. Als professor aan de Yale Universiteit reist hij in 1911 naar Zuid-Amerika. Dit om de gangen van Simón Bolívar na te gaan, een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder die aan de basis stond van de onafhankelijk van landen als Panama, Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia. Dat laatste land is naar Simón Bolívar vernoemd.

Aangekomen in Peru wekken de verhalen over de Inca’s de interesse van professor Bingham. Na enige tijd besluit hij op zoek te gaan naar Vilcabamba, de Inca-stad die zich het langst verzette tegen Spaanse overheersing.

Op zoek naar de nog nooit gevonden stad Vilcabamba stuit Bingham eigenlijk bij toeval op de ruïnes van Machu Picchu. Als hij Machu Picchu ziet denkt hij eerst dat hij Vilcabamba gevonden heeft, maar dat blijkt niet zo te zijn. Vilcabamba ontdekt hij later overigens ook.

Machu Picchu
Machu Picchu

Bingham reist in 1912 en 1915 met steun van Yale en de National Geographic Society terug naar Machu Picchu. Onder meer om opgravingen te doen. Er worden ongeveer 40.000 oude Inca-voorwerpen opgegraven en naar Yale gestuurd. Deze voorwerpen probeert de Peruviaanse overheid al lange tijd terug te krijgen van Yale. Overeenstemming hierover is nog altijd niet bereikt.

In 1925 wordt Bingham namens de republikeinen gouverneur voor de Amerikaanse staat Connecticut. Na een dag legt hij, op 8 januari 1925, zijn functie echter al weer neer en wordt hij opnieuw senator.

In 1948 publiceert Bingham een boek over zijn ontdekking: Lost City of the Incas. Het wordt een bestseller. De ontdekker van Machu Picchu overlijdt op 6 juni 1956 in Washington D.C.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×