Sandwich is vernoemd naar Engelse diplomaat

Geschiedenis met een smaakje
2 minuten leestijd
Sandwich (CC - Pixabay - LuckyLife11)
Sandwich (CC - Pixabay - LuckyLife11)

Iedereen kent de vraag: “Wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “Een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze nieuwe rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

John Montagu – Sandwich

John Montagu - © Henk Boudewijns - Illustratie Guus Ong
John Montagu – © Henk Boudewijns – Illustratie Guus Ong
Een sandwich bestaat oorspronkelijk uit twee sneetjes brood met vlees er tussen. Deze snack is vernoemd naar de Engelse diplomaat John Montagu, de vierde graaf van Sandwich (1718-1792). De graaf van Montagu was een verwoed gokker, die dagen en nachten lang aan de speeltafel doorbracht. Op 3 november 1718 had hij al 24 uur gegokt. Om het kaartspel niet te hoeven onderbreken voor een maaltijd vroeg hij op die bewuste dag een bediende hem twee sneetjes brood te brengen met daartussen wat ham. Dit verhaal sloeg in als een bom en later raakte de sandwich zowel in Engeland als Frankrijk in de mode.

Montagu was niet alleen berucht vanwege zijn gokverslaving, ook als politicus en admiraal had hij een slechte naam. Hij verwaarloosde de Engelse vloot en raakte bij diverse politieke schandalen betrokken. Bovendien was hij corrupt en zou hij regelmatig steekpenningen aangenomen hebben.

Wel bevorderde hij het maken van ontdekkingsreizen. Als eerbetoon noemde James Cook in 1778 de Sandwicheilanden, nu de Hawaï-eilanden naar hem. Sandwich stierf in 1792 op 73-jarige leeftijd.

Marlène Dietrich en haar salade - © Henk Boudewijns - Illustratie Guus Ong
Marlène Dietrich en haar salade – © Henk Boudewijns – Illustratie Guus Ong

Marlène Dietrich – Dietrichsalade

De Dietrichsalade is vernoemd naar de Duits-Amerikaans actrice en zangeres Marlène Dietrich. Deze beroemde ster werd op 27 december 1901 in Berlijn geboren onder de naam Maria Magdalena von Losch. Haar vader stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog. Marlène volgde een opleiding aan de toneelschool van Max Reinardt en trad op als figurante en in kleine filmrollen. In de jaren twintig was zij een populaire cabaretière.

Bekend is onder meer haar optreden in de film Der Blaue Engel (1930), waarin zij met Emil Jannings optrad en het lied Ik bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt zong. Spoedig volgde een contract in Hollywood en vertrok zij naar Amerika. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad zij geregeld op voor de geallieerde troepen. Dietrich was vooral bekend om haar omfloerste warme stem, haar prachtige lange benen en haar smoking of struisveren.

De naar haar vernoemde salade bevat doorgaans onder meer artisjokken, uien, knolselderie, champignons en tomaten.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×