Honderden middeleeuwse munten gevonden op akker in Rosmalen

1 minuut leestijd
Enkele van de in Rosmalen gevonden munten
Enkele van de in Rosmalen gevonden munten - Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Een detectorzoeker heeft op een akker in Rosmalen ruim driehonderdvijftig middeleeuwse munten gevonden. Het gaat om munten uit de periode 1374 en 1378, meldt Erfgoed ‘s-Hertogenbosch.

De munten zijn gevonden tussen 2021 en 2023. De detectoramateur, Jeroen Mathijssen, vond de eerste zilveren middeleeuwse munten vrij kort nadat hij een metaaldetector had aangeschaft. In de periode hierna ontdekte hij, verspreid over de akker, nog veel meer munten. Uiteindelijk verzamelde hij, samen met enkele andere zoekers, een muntschat van minimaal 361 zilveren munten.

De man meldde zijn vondst hierna bij de gemeente Den Bosch en de Portable Antiquities of the Netherlands (PAN), een instelling die informatie over oudheidkundige voorwerpen die door hobby-archeologen zijn ontdekt, bewaart voor toekomstige generaties. Al snel was het belang van de vondst duidelijk. Het zou gaan om een van de grotere muntschatten uit deze periode. Erfgoed ‘s-Hertogenbosch:

Uit een eerste analyse blijkt dat ze tussen 1374 en 1378 zijn verborgen. Het exacte aantal kan niet worden bepaald omdat van sommige munten nog maar kleine stukjes bewaard zijn gebleven.

Handelaar

Onder de munten zijn veel exemplaren uit Brabant, Gelre, Holland, Luik en Vlaanderen. Ook bevat de schat enkele zeldzame exemplaren uit de regio, waaronder Gennep, Grave en Ooijen. Daarom denken onderzoekers dat de eigenaar, vermoedelijk een handelaar, in dit gebied actief was.

Waarom de schat ooit is verborgen blijft gissen. Aan het eind van de 14de eeuw waren er regelmatig strubbelingen tussen Brabant en Gelre. Misschien heeft de eigenaar de munten verborgen en was er geen kans om ze nog op te halen of terug te vinden? Dat zullen we helaas nooit weten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×