In Flanders Fields, den ‘grooten oorlog’ in beeld

Indrukwekkend fotoboek over het landschap en de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in België
2 minuten leestijd

“When you are standing at your hero’s grave,
Or near some homeless village where he died,
Remember, through your heart’s rekindling pride,
The German soldiers who were loyal and brave.

Men fought like brutes; and hideous things were done;
And you have nourished hatred harsh and blind.
But in that Golgotha perhaps you’ll find
The mothers of the men who killed your son.”
Seigfried Sassoon, november 1918

In Flanders Fields, den ‘grooten oorlog’ in beeld
Een oorlog is niet één verhaal. Verdriet, heroïek, (on)macht, vreugde en berusting volgen elkaar op en wisselen elkaar in een rap tempo af. Fotograaf Marc Demeyer weet met zijn fotoboek In Flanders Fields, den ‘grooten oorlog’ in beeld de verschillende verhalen over de Grote Oorlog treffend vast te leggen met intrigerende foto’s die worden onderstreept met gedichten over deze oorlog.

Het fotoboek is een reis langs de ‘plaatsen van herinnering’ van het Belgische front tijdens de Eerste Wereldoorlog. In vier hoofdstukken laat Demeyer je de omgeving van de Westhoek (van Nieuwpoort tot Ploegsteert) zien. De nodige achtergrondinformatie wordt achterin het boek gegeven. Een fijne toevoeging die niet te nadrukkelijk aanwezig is, zodat je niet wordt afgeleid tijdens het bekijken van de foto’s en het lezen van de gedichten.

Het boek laat zien dat erfgoed dynamisch is. Zowel het grote als het kleine komt aan bod. Je ziet monumenten, steden en dorpen, maar ook grijze luchten, een kraterplas, een gedenksteen en schapen in de wei.

Deze afwisseling maakt het dat een robuust monument of juist een kiekje van een tikkeltje treurig bootrestaurant in een ander perspectief komt te staan. Een herinnering aan…. is tijdloos en voor iedereen verschillend. Of zoals Demeyer het zelf zegt:

“…elke foto ervan is een momentopname (…) en is zij op zich een fractie na het afdrukken zelf al ‘geschiedenis’.”

Het nadeel van de uiteenlopende soorten beelden is dat je soms wat houvast mist. Het houvast wordt echter geboden door de gedichten die naast de foto’s zijn geplaatst. De foto’s worden hierdoor begrijpelijker. Bovendien zijn het mooie en goede gedichten die heel verdienstelijk zijn bewerkt door Chris Spriet.

Demeyer schrijft in zijn boek “dat dit aanleiding mag zijn om deze mooie streek ‘met eigen ogen’ te gaan bekijken”. Na het zien van het boek zal je niet denken dat het ‘een vrolijke trip’ gaat worden. Niettemin weet je zeker dat je daar verhalen gaat ontdekken die indrukwekkend zijn en is een reis na het zien van In Flanders Fields, den ‘grooten oorlog’ in beeld zeker de moeite waard.

Boek: In Flanders Fields, den ‘grooten oorlog’ in beeld

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×