Indië-veteranen niet blij met excuses Nederland

1 minuut leestijd

Oude kaart van Nederlands-Indië
Oude kaart van Nederlands-Indië
De voorzitter van veteranenvereniging VOMI Nederland vindt de excuses die donderdag namens de Nederlandse regering aan Indonesische weduwen werden aangeboden overbodig. Dat meldt de NOS.

De voorzitter, Leendert Noordzij, stelt dat Indonesië helemaal niet op excuses zat te wachten. Bovendien zouden ze weinig indruk maken omdat Nederland al vaker excuses heeft aangeboden. In Indonesië denkt men volgens de veteranenvoorzitter vooral dat de excuses zijn aangeboden worden in de hoop dat dat de handelsrelatie ten goede komt. De voorzitter concludeert verder dat sommige veteranen het gevoel krijgen dat ze gezien worden als oorlogsmisdadigers. Door de excuses zou Nederland ook eenzijdig een een financiële overeenkomst uit 1966 openbreken waarin was afgesproken de zaak te laten rusten omdat door beide partijen veel moorden zijn gepleegd.

Weduwen Zuid-Sulawesi

De ambassadeur in Indonesië bood donderdag namens de Nederlandse staat excuses aan voor alle standrechtelijke executies die tijdens de zogenoemde politionele acties plaatsvonden in voormalig Nederlands-Indië. Nederland trof een maand geleden een schikking met enkele weduwen uit Zuid-Sulawesi wiens mannen in de periode tussen 1946 en 1947 standrechtelijk werden geëxecuteerd door Nederlandse militairen. De vrouwen krijgen ieder een schadevergoeding van twintigduizend euro en daarnaast zouden er in Indonesië openlijk excuses worden gemaakt.

Na de schikking met de weduwen van Zuid-Sulawesi heeft Nederland een regeling in het leven geroepen voor alle Indonesische vrouwen die weduwe werden door een standrechtelijke executie. Zij kunnen allemaal aanspraak maken op een schadevergoeding van 20.000 euro.

Lees ook: Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1947-1949)
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×