Dark
Light

Archiefvondst werpt licht op Jordaens’ carrière in Nederland

Auteur:
1 minuut leestijd
Jacques Jordaens, Zelfportret met de familie Van Noort, ca. 1615-1616, doek,130,5 x 159 cm, Kassel, Museumslandschaft Hessen Kassel.
Jacques Jordaens, Zelfportret met de familie Van Noort, ca. 1615-1616, doek,130,5 x 159 cm, Kassel, Museumslandschaft Hessen Kassel.

De Antwerpse meester Jacques Jordaens (1593-1678) kan op verschillende manieren met de Noordelijke Nederlanden in verband worden gebracht. Na de dood van zijn beroemde stadgenoten Peter Paul Rubens (1577-1640) en Anthony van Dyck (1599-1641) kreeg hij steeds meer belangrijke opdrachten in Nederland, en specifiek in Den Haag. Een recent ontdekte notariële akte, bewaard in het Haags Gemeentearchief, geeft belangrijke inzichten in deze contacten.

Notariële akte betreffende de transacties van Martinus van Noort aan Jacques Jordaens, 23-11-1648, Den Haag, Haags Gemeentearchief.
Notariële akte betreffende de transacties van Martinus van Noort aan Jacques Jordaens, 23-11-1648, Den Haag, Haags Gemeentearchief.
Dat meldt het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Het archiefstuk verduidelijkt volgens het instituut Jordaens’ artistieke en commerciële banden met de Noordelijke Nederlanden en zijn familiebanden, die voortvloeien uit het huwelijk met Catharina, de dochter van zijn leermeester Adam van Noort. Het toont aan hoezeer Jordaens’ beroeps- en gezinsleven met elkaar verweven waren in die tijd van cruciaal belang om te overleven.

Ontbrekende schakel

In 1648 vertrouwde Jordaens zijn zwager Martinus van Noort de taak toe om in Den Haag geld in te zamelen voor de verkoop van kunst en goederen. Deze samenwerking kan volgens kunsthistorici worden gezien als een ontbrekende schakel tussen de Antwerpse uitvalsbasis van de schilder en zijn internationale onderneming, waarin Den Haag nu kan worden geïdentificeerd als belangrijkste stad. RKD:

“Naast Martinus van Noort kunnen maar liefst vier andere zakenpartners in Den Haag worden genoemd. Onder meer Johannes Silvercroon en Henricus Hondius waren betrokken bij de opdracht van de Zweedse koningin. Kortom, het ontdekte archiefdocument geeft essentiële informatie over de strategie op de internationale kunstmarkt van de schilder-ondernemer Jacques Jordaens.”

Het archiefstuk is ontdekt en geanalyseerd door Leen Kelchtermans en Katharina Van Cauteren en wordt besproken in het laatste nummer van Oud Holland, een wetenschappelijk kunsthistorisch tijdschrift dat al sinds 1883 verschijnt.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×