Week van de koloniale geschiedenis

Kaak prehistorisch reuzenhert gevonden op Texel

De kaak van het reuzenhert – Foto: Ecomare / Pam Lindeboom
Een medewerker van Ecomare heeft op het strand van Texel een kaak gevonden van een reuzenhert van zo’n 30.000 tot 40.000 jaar oud. Het waddencentrum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Nadat het stuk kaak door verschillende experts is bekeken, is vastgesteld dat het om een kaak gaat van een reuzenhert. Dit dier leefde vanaf ongeveer 400.000 jaar geleden in Europa en stierf ruim negenduizend jaar geleden uit. De gevonden kaak is naar schatting tussen de 30.000 en 40.000 jaar oud.

Reuzenherten leefden tegelijkertijd

- advertentie -met onder meer de wolharige mammoet, de wolharige neushoorn en holenleeuwen. een week geleden vond dezelfde medewerker van Ecomare, Pam Lindeboom, ook al een mammoetbot uit de laatste ijstijd.

Het reuzenhert dat tot de rug zo’n twee meter hoog was, dankt zijn naam vooral aan de enorme geweien die hij droeg. Het gewei werd zo’n drieënhalf tot vier meter breed.

In Nederland worden regelmatig fossielen gevonden van het reuzenhert, vooral langs de grote rivieren en in de Noordzee. In Haerst, bij Zwolle, is zelfs een aantal schedels gevonden van hindes. Die schedels zijn erg fragiel en worden dus maar zelden gevonden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: