Kamp Amersfoort verkoopt stukjes prikkeldraad

Prikkeldraad – Foto: stock.xchng
Bij voormalig Kamp Amersfoort is momenteel een tentoonstelling te zien over archeologische vondsten die in en rond het kamp zijn gedaan. Naar aanleiding van de tentoonstelling zijn er zogenaamde herinneringsplankjes gemaakt met daarop een stukje prikkeldraad van het kamp.

Het gaat om prikkeldraad dat tijdens een archeologische opgravingen in 2011 is gevonden. De herdenkingsplankjes met


- advertentie -
Kamp Amersfoort

daarop een stukje prikkeldraad worden verkocht voor tien euro per stuk. Met deze actie wil Kamp Amersfoort aandacht vragen voor het “belang van tastbare sporen”.

De tentoonstelling – getiteld Voorwerpen van Toen, Archeologie van Nu – is georganiseerd door vrijwilligers. Via informatiepanelen en vitrines kunnen bezoekers kennis nemen van tastbare sporen die herinneren aan het kamp. Voormalig Kamp Amersfoort:

Niet alleen ooggetuigen en archieven zijn een belangrijke bron van informatie over Kamp Amersfoort. Ook vondsten, hoe onbeduidend ze soms ook lijken, kunnen een bijzonder verhaal vertellen. Deze tentoonstelling maakt dat duidelijk.

In de tentoonstelling worden twee archeologische opgravingen belicht die onlangs in de omgeving van het kamp werden gedaan. Er werd onder meer onderzoek gedaan naar loopgraven en een stelling voor afweergeschut op het terrein van Kamp Amersfoort. Tijdens de opgravingen kwamen verschillende voorwerpen naar boven die een directe relatie hebben met het kamp.

In de tentoonstelling wordt ook de hulp ingeroepen van het publiek. Tijdens de opgraving werden namelijk ook zo’n 150 gevonden ‘naamplaatjes’ gevonden, waarop in spiegelbeeld namen en adressen werden aangebracht. Tot nu toe is de herkomst van die plaatjes nog onduidelijk. De tentoonstelling loopt tot en met februari 2013.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: