Dark
Light

Karel Beesemer, Joods jongetje in de oorlogsjaren

1 minuut leestijd

Eind september wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Karel Beesemer zal dan vertellen over zijn ervaring als Joods jongetje gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezing gehouden. Overleefden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek. Karel Beesemer:

“De wreedheid van de oorlog kreeg voor mij voor het eerst echt gestalte toen we vanuit ons huis in Amsterdam-Zuid het raam uitkeken en zagen dat overvalwagens de straat in kwamen rijden. Zwaar bewapende soldaten sprongen eruit en ze sloegen met hun geweerkolven met geweld huis aan huis op de voordeuren. Op niet mis te verstane wijze brulden ze dat alle Joden naar buiten moesten komen. Dat was de eerste keer dat je als jongetje intens besefte dat het echt menens was, dat je het doelwit was terwijl je in de verste verte niet begreep waarom.”

Karel (1935) dook als zesjarige onder op verschillende adressen en kreeg een nieuwe naam. Uiteindelijk werd hij liefdevol opgevangen door de familie Van Dijk in Renkum. In dit pleeggezin werd Karel op een heel natuurlijke wijze, zonder dwang, streng gereformeerd opgevoed. De slag bij Arnhem maakte Karel van dichtbij mee. Een vlucht door de bossen bij Renkum achterop de fiets bij tante Truus bracht hem naar Veenendaal. Na de bevrijding bleef Karel wonen bij zijn pleeggezin. In 2010 hebben Truus van Dijk en haar ouders de Yad Vashem onderscheiding ontvangen.

De ouders van Karel hebben de oorlog niet overleefd. Vader en moeder werden naar Westerbork gebracht en in Auschwitz vermoord. Ook broers Appie en Jaap zijn via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Jaap werd daar omgebracht; Appie heeft Auschwitz overleefd.

Karel vertelt zijn levensverhaal uit respect voor zijn vermoorde familieleden. Ook wil hij laten zien wat de oorlog doet met een kind en de nasleep die dat heeft: “een zoektocht naar mijn innerlijke waarheid door de mist van mijn tragedie”.

De ooggetuigenlezing vindt plaats op 25 september en begint om 14:00 uur. Na afloop zal Karel Beesemer zijn boek Hoe heette ik ook alweer? signeren. Toegang tot de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.

×