De Deense schrijfster Karen Blixen won in 1959 de Nobelprijs niet, omdat ze Scandinavisch was. Dat zegt de Deense krant Politiken.
Blixen, bekend van het verfilmde boek Out of Africa, stond in 1959 op de nominatielijst voor de Nobelprijs voor de literatuur en was de grote favoriet. Ze won de prijs echter niet. Volgens documenten uit het Stockholmse archief, die in 2009 zijn vrijgegeven, werd ze niet gekozen omdat teveel Scandinaviërs haar voor gingen. Als er weer een Scandinaviër zou winnen, zou de schijn ontstaan dat Scandinavische schrijvers werden voorgetrokken.
Uit de gegevens zou blijken dat drie van de vier leden van het comité dat de Nobelprijs uitreikt Blixen voordroegen. Het vierde lid, de Zweedse schrijver Eyvind Johnson, gaf echter de voorkeur aan een Italiaan. Zijn argument was dat Scandinavische auteurs al vier keer vaker de prijs hadden gewonnen dan niet-Scandinavische landen. De prijs ging daarom naar de Italiaanse dichter Salvatore Quasimodo. Blixen won nooit een Nobelprijs en overleed in 1962 op 77-jarige leeftijd.
Out of Africa bestaat uit Blixen’s memoires van de tijd dat ze in Kenya woonde. Het boek is in 1985 verfilmd met Meryl Streep en Robert Redford in de hoofdrollen. Blixen heeft ook een aantal Engelse boeken geschreven en had een grote schare fans, onder wie schrijver Ernest Hemingway. Toen die in 1953 de Nobelprijs voor de literatuur won, zou hij zelfs gezegd hebben dat hij liever had dat Blixen – ook bekend onder pseudoniem Isak Dinesen – de prijs had gewonnen.