Dark
Light

Kasteeldomein d’Ursel wint Vlaamse Monumentenprijs 2014

1 minuut leestijd
Kasteeldomein d'Ursel (Onroerend Erfgoed)
Kasteeldomein d'Ursel (Onroerend Erfgoed)

Kasteeldomein d'Ursel (Onroerend Erfgoed)
Kasteeldomein d’Ursel (Onroerend Erfgoed)
De Vlaamse Monumentenprijs 2014 is gewonnen door kasteeldomein d’Ursel in Hingene. De Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft dat bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.


De Monumentenprijs bekroont ieder jaar een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.

Minister Bourgeois:

“Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten“, zegt Vlaams minister Bourgeois. “We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven.”

Kasteel d’Ursel won de prijs vanwege een recente restauratie en herbestemming.

Het kasteel was tot 1973 de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Het Antwerpse provinciebestuur kocht het twintig jaar geleden, waarna men meteen startte met de vooronderzoeken voor de restauratie.

Eind 2003, na de exterieure restauratie, opende kasteel d’Ursel als cultuurhuis. Het kasteeldomein is volgens de jury van de Vlaamse Monumentenprijs een voorbeeld van een holistische benadering waarbij zowel landschap, archeologie en immaterieel erfgoed aan bod komen.

×