GamesGames

‘Kerkdienst’ Melchers brengt 88.350 euro op

Kerkdienst – Gari Melchers
Het schilderij Kerkdienst van de Amerikaanse schilder Gari Melchers (1860-1932) is dinsdag bij Sotheby’s in Amsterdam geveild voor een bedrag van 88.350 euro. Het was voor het eerst in twintig jaar dat er in Nederland een doek van Melchers ter veiling kwam.

Het schilderij is gekocht door het Amerikaanse Telfair Museum of Art. Het werk is afkomstig uit de collectie van Walther Rathenau (1867-1922), een invloedrijke Joodse industrieel en de oprichter van de Deutsche Demokratische Partei. Begin jaren twintig was deze Rathenau minister van Herstel en minister van Buitenlandse Zaken. Rathenau’s liberale visie zette kwaad bloed bij Duitse nationalisten. In 1922 werd hij vermoord door leden van de rechts-extremistische organisatie OC. Rathenau was toen net aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken.Gari Melchers

De Amerikaanse schilder Gari Melchers was in zijn tijd een van de belangrijkste Amerikaanse voorvechters van het naturalisme. In 1884 vestigde hij zich in Egmond aan Zee waar hij gefascineerd raakte door de lokale bevolking. Dit is ook te zien op het dinsdag geveilde schilderij dat volgens Sotheby’s een hoogtepunt uit het oeuvre van de schilder is.

- advertentie -

Het veilinghuis verwachtte vooraf dat het schilderij tussen de 50.000 en 70.000 euro op zou brengen.


Archiefstukken:

 • Pieter Cort van der Linden – Nederlandse premier

  Pieter Cort van der Linden – Nederlandse premier

  Pieter Cort van der Linden (1846-1935) was advocaat, universitair rechtsgeleerde en liberaal politicus. Hij was justitieminister in het kabinet-Pierson (1897-1901) en lid van de Raad van State. Van 1913 tot … Lees verder »
 • De JOVD in de jaren tachtig

  Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt deze week het boek 'De weg naar de macht. Een kroniek van de JOVD 1949-2015' van politiek historicus Ewout Klei. Een voorpublicatie op Historiek. Lees verder »
 • Paalworm vrat de dijken stuk

  Paalworm vrat de dijken stuk

  De paalworm is bij sommige Nederlandse historici allicht minder bekend dan bij biologen. Maar dit beestje heeft een aanzienlijke invloed gehad op de Nederlandse geschiedenis. Met name in de achttiende … Lees verder »
 • Bliksemafleider temde woede God

  Bliksemafleider temde woede God

  In 1752 vond de Amerikaanse wetenschapper en politicus Benjamin Franklin de bliksemafleider uit. Daarmee kwam een geleidelijk einde aan het volksgeloof dat – ooit – Thor (of Donar), de Germaanse … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister