Dark
Light

Kleurenfilm Nederlandse krijgsgevangenen in Nagasaki ontdekt

Beelden gevonden door researchers Andere Tijden
Auteur:
1 minuut leestijd
Keurenfilm Nederlandse krijgsgevangenen in Nagasaki ontdekt
Keurenfilm Nederlandse krijgsgevangenen in Nagasaki ontdekt

Televisieprogramma Andere Tijden heeft een unieke kleurenfilm ontdekt waarop Nederlandse krijgsgevangenen te zien zijn die ooggetuige waren van de atoombom op Nagasaki. De beelden worden in de uitzending van dinsdagavond vertoond.

In de video komen vier Nederlandse mannen aan het woord, die ooggetuige waren van de atoombom op Nagasaki. Vanaf september 1942 moesten ze dwangarbeid verrichten op de scheepswerven van deze Japanse stad.

Enkele weken na de Japanse overgave, in september 1945, werden ze uit hun kampen opgehaald door het Amerikaanse leger en bij die gelegenheid zijn ze gefilmd. De kleurenbeelden werden zonder duidelijke omschrijving bewaard in de National Archives in Washington. Door een speurtocht van Andere Tijden kwamen de beelden voor het eerst boven water, net als een eveneens onbekende zwart-wit film over de opvang van de bevrijde Nederlanders in een verzamelkamp bij Manilla op de Filippijnen.

Het verhaal van de mannen is vanavond te zien in de aflevering ‘Ooggetuigen van de atoombom’. Deze aflevering van Andere Tijden begint om 21.20 uur (NPO2)

×