Dark
Light

Klooster Sankt Ludwig mag gesloopt worden

Auteur:
1 minuut leestijd
Kloostercomplex Sankt Ludwig (cc - Bert Kaufmann)
Kloostercomplex Sankt Ludwig (cc - Bert Kaufmann)

Het monumentale kloostercomplex Sankt Ludwig in Vlodrop mag worden gesloopt. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft dat bepaald.

Met de uitspraak komt er een eind aan een lang strijd over het oude Franciscanerklooster. Het complex is eigendom van Maharishi-Stichting MERU en die wil al lange tijd dat de oude gebouwen gesloopt worden zodat er op de locatie een vedische universiteit gebouwd kan worden. De stichting werd gesteund door onder meer de gemeente Roerdalen en het college van Gedeputeerde Staten van Limburg.

Vanuit de culturele wereld werd echter protest aangetekend. Onder meer de Raad voor Cultuur en het Cuypersgenootschap wilden dat het klooster een rijksmonument zou blijven en zo gered werd van de sloopkogel.

De gemeente bepaalde twee jaar geleden al dat het complex gesloopt mocht worden. Burgercomité St. Ludwig en het Cuypersgenootschap wilden uitstel. Die partijen stelden dat herbestemming tot de mogelijkheden behoorde en wilden dat er niet gesloopt zou worden tot er een definitief oordeel van de Raad van State was.

De voorzieningenrechter heeft nu bepaald dat het complex toch gesloopt mag worden. Volgens de rechter kan er geen andere bestemming voor het complex gevonden worden en is herstel van het oude klooster financieel niet haalbaar.

Maharishi Mahesh Yogi

Het Sankt Ludwig-klooster werd rond 1900 gebouwd door de architect Quintilian Borren voor Duitse broeders langs de spoorlijn Antwerpen-Mönchengladbach. In 1909 werd het complex in gebruikt genomen. Enkele decennia was het een Franciscaans klooster en college. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Waffen-SS een deel van het college in beslag en in 1990 nam de uit India afkomstige goeroe Maharishi Mahesh Yogi zijn intrek in het kloostercomplex.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×