Koning laat onderzoek doen naar rol Huis Oranje-Nassau in koloniale geschiedenis

1 minuut leestijd
2
Koning Willem-Alexander bij de Gouden Koets tijdens de opening van de tentoonstelling
Koning Willem-Alexander bij de Gouden Koets tijdens de opening van een tentoonstelling in het Amsterdam Museum (CC BY-SA 4.0 - Amsterdam Museum, Jan-Kees-Steenman)

Koning Willem-Alexander laat onafhankelijk onderzoek doen naar de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag.

Het onderzoek neemt drie jaar in beslag en omvat de periode van de late zestiende eeuw tot het postkoloniale heden. Koning Willem-Alexander over het onderzoek naar zijn familiegeschiedenis:

Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien. Ik vind het belangrijk dat deze kennis ook beschikbaar komt ten aanzien van de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Dit dient te gebeuren op basis van grondig, kritisch en onafhankelijk onderzoek, waartoe ik opdracht heb gegeven.

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit Leiden en staat onder leiding van oud-hoogleraar koloniale geschiedenis Gert Oostindie. In 2006 publiceerde hij al eens een boek over de historische rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis, getiteld De parels en de kroon. Andere betrokkenen bij het onderzoek zijn historicus Esther Captain, mensenrechtendeskundige Kathleen Ferrier en Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Na afronding van het onderzoek, in 2026, worden de bevindingen vastgelegd in een openbare publicatie. Vorige maand werd ook al een onderzoek naar de herkomst van koloniale objecten in de Koninklijke Verzamelingen aangekondigd.

Boek: De parels en de kroon. Het koningshuis en de koloniën

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
2
0
Reageren?x
×