Dark
Light

Koningin Elizabeth schudt oud IRA-leider de hand

1 minuut leestijd
Latere ontmoeting tussen McGuinness en koningin Elizabeth, 2014 (CC BY 2.0 - Northern Ireland Office)
Latere ontmoeting tussen McGuinness en koningin Elizabeth, 2014 (CC BY 2.0 - Northern Ireland Office)

Een historisch moment in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een bezoek een Noord-Ierland schudde koningin Elizabeth woensdag de hand van Martin McGuinness, een voormalige leider van de terroristische beweging IRA.

De handdruk – Still YouTube
Koningin Elizabeth bracht een bezoek aan Noord-Ierland ter gelegenheid van haar Diamanten Jubileum. De vorstin zit dit jaar zestig jaar op de troon. Tijdens het bezoek ontmoette ze dus Martin McGuinness. Het is voor het eerst dat de koningin een ontmoeting had met een vroeger leider van de IRA. In Groot-Brittannië wordt de ontmoeting gezien als een belangrijke stap in een verzoeningsproces dat al jaren aan de gang is.

Vanwege de gevoeligheden vond de ontmoeting achter gesloten deuren plaats. Later werd de handdruk voor de camera’s nog een keer overgedaan. Daarbij mochten echter geen geluidsopnamen worden gemaakt.

Voormalig IRA-leider Martin McGuinness kreeg begin jaren zeventig nog een half jaar celstraf opgelegd nadat hij was aangehouden met honderd kilo explosieven en ruim vijfduizend stuks munitie. Hij werd er van verdacht in deze periode leiding te hebben gegeven aan een commandogroep van de IRA. Hij door velen gezien als het brein achter een groot aantal aanslagen in Noord-Ierland. Tegenwoordig zit hij in de politiek. Namens zijn partij, Sinn Féin, deed hij vorig jaar mee aan de Ierse presidentsverkiezingen. McGuinness eindigde als derde.

Boek: Zeg niets – Moord en verraad in Noord-Ierland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×