Dark
Light

Kostbaar werk Alma Tadema ontdekt bij BBC-programma

Auteur:
1 minuut leestijd
Het ontdekte werk van Lourens Alma Tadema (BBC)
Het ontdekte werk van Lourens Alma Tadema (BBC)

Bij het BBC-programma Antiques Roadshow, de Britse versie van Tussen Kunst & Kitsch, is een werk van de Nederlands-Britse kunstenaar Lourens Alma Tadema ontdekt. Het schilderij is volgens een expert tussen de 230.000 en 350.000 euro waard.

Lourens Alma Tadema (1836-1912) werd geboren in Friesland. In 1870 vestigde de kunstenaar zich in Londen, waar hij de rest van zijn leven zou verblijven. Alma Tadema werd onder meer beroemd door zijn historische afbeeldingen van luxe en decadentie in het Romeinse Rijk. Na zijn dood raakte hij enige tijd in de vergetelheid. Sinds de jaren zestig is er weer volop belangstelling voor zijn werk en brengen schilderijen van zijn hand hoge bedragen op.

Etser

Op het schilderij is de etser Leopold Löwenstam afgebeeld. Hij was destijds een goede vriend van de kunstenaar. Het portret toont de etser terwijl hij bezig is een werk van de schilder te reproduceren. Prenten als deze werden internationaal verspreid en maakten Alma-Tadema wereldberoemd.

De achter-achterkleinzoon van deze Löwenstam bracht het werk enige tijd geleden in voor het kunstprogramma van de BBC. In de uitzending zondagavond was te zien hoe een expert het werk taxeerde.

Tentoonstelling

Het schilderij werd in 1913 voor het laatst geëxposeerd. Vanaf 1 oktober is het te zien in het Fries Museum, dat toevallig al een tentoonstelling had georganiseerd over de beroemde kunstenaar. In totaal zijn er de komende tijd tachtig werken van de kunstenaar in het museum te zien. Het is daarmee de grootste tentoonstelling uit de geschiedenis van het Fries Museum.

Boek: Leven en werk van Sir Lawrence Alma Tadema

×