Dark
Light

Kuilenkrans uit Midden Bronstijd gevonden op Texel

Auteur:
1 minuut leestijd
De kuilenkrans
De kuilenkrans - Foto: gemeente Texel

In Oosterend, een dorp op Texel, hebben archeologen een zogeheten kuilenkrans uit de Midden Bronstijd gevonden. De ontdekking werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van nieuwe woningen.

Ter plekke troffen onderzoekers een krans van ovale kuilen aan met een totale diameter van vier meter. Op basis van de vorm en kleur van de vulling is deze gedateerd in de Midden-Bronstijd (1800-1100 v.Chr.). Waar kuilenkransen precies voor dienden is niet helemaal duidelijk. Veel archeologen achten het echter aannemelijk dat ze een magisch-religieuze betekenis hadden. De gemeente Texel:

“Mogelijk is de grond die vrijkwam bij het graven van de kuilen gebruikt om binnen de krans een kleine heuvel op te werpen, afgedekt met graszoden. Dat zou verklaren waarom een latere greppel precies om de krans heen loopt. Wellicht dateert deze greppel uit de Midden of Late IJzertijd (500-12 v. Chr.).”

Tijdens het onderzoek zijn ook sporen van de strijd tegen het oprukkende zeewater in de late Middeleeuwen gevonden. Vooral in de twaalfde en dertiende eeuw nam overlast door overstromingen toe. Het onderzoek heeft aangetoond dat dit deel van Oosterend werd gebruikt in de prehistorie maar vermoedelijk niet werd bewoond.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×