Kunstverzamelaar ziet af van Buchenwald-hek

1 minuut leestijd

Ontwerp van het hek zoals dat bij DWDD besproken werd
Kunstverzamelaar Jack Bakker ziet af van de plaatsing van een omstreden hekwerk op zijn landgoed in Bentveld, bij Zandvoort. Hij heeft dat donderdag laten weten.

Bakker vindt dat het hek – in de media ook wel het Buchenwald-hek genoemd – speelbal is geworden van hevige discussies. Verder zegt hij dat het kunstwerk geassocieerd wordt met “zaken die ik niet heb gewenst”.

Het hek werd door kunst- en designcollectief Studio Job ontworpen voor de privéverzamelaar en kwam begin december in het nieuws



De toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald

tijdens twee uitzendingen van De Wereld Draait Door. In de ontwerptekening die in het programma werd getoond was prikkeldraad te zien, schoorstenen die doen denken aan de schoorstenen van vernietigingskampen en een bel met daarop de Latijnse tekst suum cuique (jedem das seine). Deze tekst stond tijdens de Tweede Wereldoorlog op de toegangspoort van concentratiekamp Buchenwald.

In dit kamp kwamen tussen 1939 en 1945 ruim 56.500 mensen om het leven, onder wie honderden Nederlandse Joden en verzetslieden.

Tijdens de DWDD-uitzendingen werd bekendgemaakt dat het werk ontworpen was voor een privé-verzamelaar. Wie dat precies was, werd niet gezegd. Later bleek het om kunstverzamelaar Jack Bakker te gaan.

Kort na deze uitzendingen riep het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) de gemeente Zandvoort op de bouw van het hek stop te zetten. Aanvankelijk kwam de gemeente hieraan niet tegemoet omdat de op televisie getoonde tekening niet leek op het ontwerp waar een vergunning voor was verleend. Later maakte de gemeente bekend dat de bouw in ieder geval drie maanden stilgelegd zou worden.

Begin januari maakten de ontwerpers van Studio Job uiteindelijk bekend het ontwerp van het hek, naar aanleiding van de commotie, te wijzigen.

Opdrachtgever Jack Bakker heeft nu dus definitef de stekker uit het project getrokken. Zijn mededeling komt overigens een dag na een artikel van Arnold Karskens in dagblad De Pers. In dit artikel schrijft Karskens dat de grootvader van Bakker tijdens de oorlog collaboreerde met de Duitse bezetter. Na de oorlog zou hij anderhalf jaar vast hebben gezeten voor collaboratie.

Lees ook: De Holocaust, gewoon een thematiek…

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×