Dark
Light

Kunstwerk bij Bunnik verbeeldt Castellum Fectio

Auteur:
1 minuut leestijd
Verbeelding castellum Fectio bij Bunnik - RCE
Verbeelding castellum Fectio bij Bunnik - RCE

In Bunnik wordt woensdag een begin gemaakt met de bouw van een historisch kunstwerk: een visualisatie van het Castellum Fectio, een Romeins fort dat ooit onderdeel uitmaakte van de Limes, de grens van het Romeinse rijk in Noord-Europa.

Het kunstwerk wordt gebouwd in de buurt van fort Vechten in Bunnik. De Romeinen bouwden in deze omgeving, over een periode van 300 jaar, in totaal zeven verschillende forten.

De laatste fase wordt in het te bouwen kunstwerk verbeeld. Een betonnen plint geeft straks de omtrek van het drie hectare grote castellum aan en een deel van de wanden en torens worden opgetrokken uit zogenaamd strekmetaal. De Limeswegen, het dorp dat rond het castellum heeft gelegen en de Romeinse Rijn worden weer op andere manieren verbeeld.

Toeristen

Het kunstwerk moet een toeristische attractie worden. De Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE) is nauw betrokken bij het project:

“De Romeinse bouwwerken zijn niet letterlijk gereconstrueerd. We tillen een tipje van de sluier op, waardoor een spannende combinatie van reconstructie en verbeelding ontstaat. Met materialen als strekmetaal, beton, hout maar ook met zuilvormige bomen worden de verschillende onderdelen verbeeld.”

Het kunstwerk kost ongeveer één miljoen euro en moet aan het begin van de zomer klaar zijn.

×