Week van de koloniale geschiedenis

Laatste werkende jaknikker naar Openluchtmuseum

Laatste werkende jaknikker (Openluchtmusem)
Laatste werkende jaknikker (Openluchtmusem)
De laatste werkende jaknikker van Nederland verhuist binnenkort naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Vanaf half mei staat de pomp in het museum symbool voor het venster ‘de gasbel’ in de Canon van Nederland.

Eind augustus 2013 werden de laatste negen nog werkende jaknikkers in Nederland stopgezet. Sinds 1983 zijn vanaf oliewinningsterrein Berkel-4 in Rotterdam-Schiebroek 26 miljoen vaten olie opgepompt. Met de sluiting van het olieveld verdwenen ook de laatste jaknikkers uit het Nederlandse landschap. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft geld beschikbaar gesteld voor de overplaatsing van de laatste nog werkende jaknikker naar het museumpark in Arnhem.

De jaknikker van Berkel-4 wordt vanaf juni 2014 in beweging gezet naast de boerderij uit het Drentse Zeijen in het Openluchtmuseum. Bij de karakteristieke machine wordt het verhaal gepresenteerd over de winning van fossiele brandstoffen uit Nederlandse bodem – turf, kolen, olie en gas -, over ‘warm wonen’ dat na de Tweede Wereldoorlog voor alle Nederlanders bereikbaar werd. Ook is er aandacht voor de (milieu)effecten van de winning en verbranding van fossiele brandstoffen, zoals CO2-uitstoot, bodemdaling en aardbevingen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →