Dark
Light

Laatste werkende jaknikker naar Openluchtmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd
Laatste werkende jaknikker (Openluchtmusem)
Laatste werkende jaknikker (Openluchtmusem)

De laatste werkende jaknikker van Nederland verhuist binnenkort naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Vanaf half mei staat de pomp in het museum symbool voor het venster ‘de gasbel’ in de Canon van Nederland.

Eind augustus 2013 werden de laatste negen nog werkende jaknikkers in Nederland stopgezet. Sinds 1983 zijn vanaf oliewinningsterrein Berkel-4 in Rotterdam-Schiebroek 26 miljoen vaten olie opgepompt. Met de sluiting van het olieveld verdwenen ook de laatste jaknikkers uit het Nederlandse landschap. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft geld beschikbaar gesteld voor de overplaatsing van de laatste nog werkende jaknikker naar het museumpark in Arnhem.

De jaknikker van Berkel-4 wordt vanaf juni 2014 in beweging gezet naast de boerderij uit het Drentse Zeijen in het Openluchtmuseum. Bij de karakteristieke machine wordt het verhaal gepresenteerd over de winning van fossiele brandstoffen uit Nederlandse bodem – turf, kolen, olie en gas -, over ‘warm wonen’ dat na de Tweede Wereldoorlog voor alle Nederlanders bereikbaar werd. Ook is er aandacht voor de (milieu)effecten van de winning en verbranding van fossiele brandstoffen, zoals CO2-uitstoot, bodemdaling en aardbevingen.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×