De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil het onderzoek naar de geschiedenis van het verzet in Vlaanderen, Brussel en Wallonië tijdens de Tweede Wereldoorlog nieuw leven inblazen. Daarom wordt, onder leiding van professor hedendaagse geschiedenis Nel De Mûelenaere, een leerstoel van vier jaar ingericht.
Er moet niet alleen nieuw onderzoek geïnitieerd worden, ook is het de bedoeling dat wetenschappelijke bevindingen gedeeld worden met het brede publiek, via bijvoorbeeld social media, podcasts en lezingen. De universiteit werkt hiervoor samen met de non-profitorganisatie Helden van het verzet, die als doel heeft dat tegen 2030 elke Belg een verzetsheld kent. Om de leerstoel ‘Sporen van het verzet’ te financieren stellen de universiteit en de non-profitorganisatie jaarlijks een bedrag van vijftigduizend euro beschikbaar.
Coördinator Nel De Mûelenaere:
Het thema fascineert en inspireert mij. 150.000 van onze burgers gingen in verzet tegen een levensgevaarlijk, autoritair regime. 40.000 onder hen werden gearresteerd en 15.000 overleefden het niet. Waarom namen ze die moedige keuze? Hoe organiseren ze zich in die moeilijke omstandigheden? Die uiteenlopende, complexe verhalen van Vlaamse, Brusselse en Waalse verzetsleden verdienen het om verteld en overgeleverd te worden aan volgende generaties.
De VUB wijst erop dat de eigen geschiedenis nauw verbonden is met die van het Belgisch verzet. In 1941 sloot onze moederuniversiteit Université libre de Bruxelles als enige Belgische universiteit de deuren uit protest tegen de Duitse inmenging. Een groot deel van de studenten en professoren boden vervolgens clandestien verzet aan de bezetter. Veel van die verhalen zijn echter onbekend bij het grote publiek. De universiteit:
Dat komt deels door een gebrek aan aandacht voor verzetsgeschiedenis in Vlaanderen. Gelukkig lijkt daar nu verandering in te komen. We zien een golf van enthousiasme over dit thema. Ja, er was collaboratie tijdens WOII, maar de geschiedenis van de Vlaming en de Brusselaar is er even goed één van rebelsheid en verzet.