Dark
Light

Lezing over Emo van Friesland

1 minuut leestijd

In de Sint Janskerk in Gouda wordt op 18 mei een lezing gegeven over de allereerste internationale student van de Universiteit van Oxford: Emo van Friesland (ca. 1175-1237).

Wapen van de universiteit van Oxford
De naam Emo van Friesland zegt vermoedelijk maar weinig Nederlanders wat. In Oxford is dat wel anders. Op de website van de beroemde universiteit van die stad staat onder meer: “Eeuwen voordat de grote hedendaagse universiteiten bestonden, verwelkomden wij in 1190 al onze eerste internationale student, Emo van Friesland!”

Emo van Friesland, ook wel Emo van Bloemhof of Emo van Huizinge, was vroeger abt in Friesland. Hij maakte naam door een kroniek te schrijven over het klooster Bloemhof in Wittewierum, Groningen. Die kroniek, waarvan het laatste hoofdstuk is geschreven door Emo’s opvolger Menko, geeft niet alleen een beeld van de dagelijkse gang van zaken in het Groningse klooster. De lezer krijgt via de kroniek ook een beeld van de gedachtewereld van de abt zelf. Er zijn nog twee handgeschreven kopieën van de kroniek. Deze bevinden zich in universiteitsbibliotheek van Groningen.

Op 9 november 1211 – dit jaar achthonderd jaar geleden – vertrok de abt voor een voetreis naar Rome om zijn gelijk te halen bij de paus. Hij was boos omdat de bisschop van Münster een schenking aan zijn klooster ongedaan had gemaakt.

De lezing in de Sint Janskerk in Gouda wordt verzorgd door Dick Boer, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Groningen. De hoogleraar zal onder meer ingaan op de reis die Emo 800 jaar geleden maakte. die reis is namelijk een mooie leidraad leidraad door de culturele, politieke en religieuze ontwikkelingen van Europa aan het begin van de dertiende eeuw.

De lezing is georganiseerd door de historische reisorganisatie Historizon. De toegang tot de lezing is gratis. Aanvang: 20.00 uur. Aanmelden kan via [email protected]. Meer informatie op www.historizon.nl

×