Libris Geschiedenis Prijs voor boek over slavernijverleden Zanzibar

1 minuut leestijd
Slavernijmonument in Zanzibar (1)
Slavernijmonument in Zanzibar (CC BY 2.0 - David Stanley - wiki)

Historicus Martin Bossenbroek heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2023 gewonnen met zijn boek De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis 1860-1900. De auteur ontving de prijs zondag uit handen van juryvoorzitter Kathleen Ferrier tijdens een speciale uitzending van radioprogramma OVT.

De Zanzibardriehoek - Martin Bossenbroek
De Zanzibardriehoek – Martin Bossenbroek
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van twintigduizend euro verbonden. Volgens de jury schreef Bossenbroek “een publieksboek dat leest als een avonturenroman” en levert hij met zijn boek een “belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving over het slavernijverleden”. Het juryrapport meldt verder:

De meeste boeken over het slavernijverleden gaan de laatste jaren over de trans-Atlantische slavenhandel en het plantagestelsel in Amerika, maar Martin Bossenbroek focust zich op de slavernijgeschiedenis van een Afrikaans eiland. In De Zanzibardriehoek laat Bossenbroek niet alleen zien dat hij een meesterlijke verhalenverteller is, maar brengt hij ook nieuwe feiten aan het licht. In een geschiedenis vol cliffhangers en persoonlijke verslagen wordt duidelijk hoe Britse abolitionisten op Zanzibar de wegbereiders werden van het imperialisme.

Bossenbroek won de Libris Geschiedenis Prijs tien jaar geleden ook al eens, toen met zijn boek De Boerenoorlog.

Vorig jaar ging de Libris Geschiedenis Prijs naar een biografie van Willem van Oranje, geschreven door René van Stipriaan.

Boek: De Zanzibardriehoek – Martin Bossenbroek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×