Dark
Light

Lincoln wilde bevrijde slaven deporteren

2 minuten leestijd
Abraham Lincoln (1809-1865)
Abraham Lincoln (1809-1865)

De Amerikaanse president Abraham Lincoln, die bekend staat als groot tegenstander van de slavernij, wilde bevrijde slaven deporteren naar Britse koloniën. Dat zeggen twee onderzoekers van de universiteit van Missouri.

Proclamation of Emancipation
Volgens Phillip Magness en Sebastian Page, schrijvers van het boek Kolonisatie na emancipatie gaf Lincoln in 1863 opdracht om bevrijde slaven over te brengen naar de Britse koloniën Guyana en Belize.

Lincoln en slavernij

Onlangs werd Lincoln nog uitgeroepen tot beste president ooit van de Verenigde Staten. In die verkiezingen heeft vast zijn standpunt ten opzichte van slavernij meegespeeld. Als tegenstander van de slavernij vaardigde Lincoln in 1862 de Proclamation of Emancipation uit, die de gedeeltelijke afschaffing van de slavernij tot gevolg had. Overigens was dat voor de Zuidelijke Staten aanleiding om zich te willen afscheiden, om zo de slaven te behouden. Het was een van de aanleidingen die zorgde voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Naast Lincolns anti-slavernijstandpunt had de Emancipatieproclamatie ook als doel om het leger uit te breiden. Door de afschaffing van de slavernij in het Noorden kreeg hij 200.000 extra zwarte soldaten.

Al lang voordat Lincoln aan de macht kwam werden er oplossingen gezocht voor het ‘probleem’ dat zou ontstaan bij de bevrijding van de slaven. Volgens veel mensen was het namelijk onmogelijk dat deze vrije slaven tussen witte Amerikanen kwamen te wonen. Ook Lincoln was tegen assimilatie, maar kwam daar volgens de heersende opvatting later op terug. Volgens informatie die de twee schrijvers vonden in het Nationale Archief in Kew, Groot Brittanië, blijkt dat dus niet te kloppen. Volgens een Britse koloniaal agent wilde Lincoln in 1863, na de Emancipatieproclamatie, de bevrijde slaven deporteren naar de Britse koloniën.

Dat nieuwe standpunt kwam overigens niet uit de lucht vallen. Toen de eerste slaven werden bevrijd in Hawaï leidde dat daar tot grote problemen. De slaven stierven massaal aan de pokken en aan uithongering. Lincoln wilde daarom de slaven naar koloniën sturen. Ook had hij het plan om de bevrijde slaven in te zetten voor het graven van een kanaal in Panama, waarmee de Amerikanen uiteindelijk pas in 1904 begonnen.

In 1864 werd Lincolns kolonisatieplan niet gesteund door de Britten die bang waren dat de Zuidelijke Staten de burgeroorlog zouden winnen. Ook het Congres steunde de plannen niet. Door de moord op Abraham Lincoln in april 1865 was het plan definitief van tafel.

Lincoln racistisch?


Volgens de Britse krant de Daily Mail zien veel Amerikaanse neo-nazi’s de nieuwe informatie als hét bewijs dat Lincoln in werkelijkheid een racist was. Eén van de schrijvers van het boek, Sebastian Page, bestrijdt dat:

“Zwarten werden in New York gelyncht tijdens rassenrellen en de president was bang dat de bevrijding van de slaven een serieuze rassenoorlog zou ontketenen. Maar hij heeft altijd gezegd dat de kolonisatie alleen vrijwillig zou plaatsvinden.”

Boek: Colonization after Emancipation – Lincoln and the Movement for Black Resettlement

×