Loeki de Leeuw zal wel gedateerd zijn, maar van mij mag hij zo terug op de buis. De STER zelf schermt ook nog altijd met de leeuw. De prijs voor de beste reclamecommercial, de Gouden Loeki, is nog altijd vernoemd naar de vrolijke leeuw.
Onlangs viel ik in een programma van Omroep Max over zestig jaar televisiegeschiedenis. Speciale aandacht werd besteed aan Loeki de Leeuw. Zo was er bijvoorbeeld een oud filmpje te zien over de geestelijk vader van Loeki, Joop Geesink (1913-1984). Leuk om te zien hoe de filmpjes destijds in elkaar gezet werden. Een tijdrovende klus. Fragmentje voor fragmentje. Geduld hadden de makers zeker. Ook leuk om te zien is hoe de verschillende decors in elkaar gezet werden. Ook de man die twintig jaar lang de verschillende muziekjes bij de Loeki-filmpjes maakte, Willy Langestraat (1914-1995), is in de korte reportage te zien.
Beeld & Geluid heeft die reportage uit 1978 online gezet:
Efteling
Wie echt niet zonder Loeki kan, schijnt tegenwoordig terecht te kunnen in de Efteling. Sinds 2005 is hij daar te zien als onderdeel van de attractie Carnaval Festival die overigens ook werd ontworpen door Joop Geesink. Wat een held eigenlijk, die Joop Geesink. De laatste keer dat ik in de Efteling was vond ik zijn attractie veruit de leukste. Muziek en poppen werkten geweldig op mijn lachspieren.
Voor de liefhebbers zijn er op YouTube gelukkig ook nog een heleboel Loeki de Leeuw-clips te bekijken. Na het bekijken van al die filmpjes is mijn liefde voor Loeki weer helemaal terug. Ik ga mijn moeder maar eens vragen of ze mijn oude Loeki-dekbed nog ergens heeft liggen.