Dark
Light

Londense ‘Hitlerboom’ kan weer generaties mee

Auteur:
1 minuut leestijd

Olympische Spelen van 1936 in Berlijn
Olympische Spelen van 1936 in Berlijn
Adolf Hitler schonk in 1936 vier bomen aan Britse sporters. Een van deze bomen bestaat momenteel nog. De eik staat in Londen en kreeg onlangs een snoeibeurt waardoor hij volgens de BBC weer generaties mee kan.

De boom werd tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn geschonken aan de Britse zeiler Christopher Boardman die goud had gewonnen. De olympisch kampioen nam de boom mee en plantte hem bij zijn huis in How Hill.

In 1987 liep de boom bij een grote storm schade op. Sinds die tijd was de eik echter niet meer onderhouden waardoor de kans bestond dat hij zou bezwijken. Dankzij een flinke snoeibeurt kan de boom nu echter weer een tijd vooruit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de boom overigens bijna verwoest door een Duitse bom. Die explodeerde op zo’n twintig meter van de boom.

In Londen is niet ieder blij met de zogenaamde ‘Hitlerboom’. Volgens de beheerder van het landgoed van wijlen Christopher Boardman is de boom echter van historisch belang. Hij wijst er ook op dat de boom werd geschonken lang voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

‘Spelen van Adolf Hitler’

De Olympische Spelen van 1936 waren bijzondere Spelen. Ze werden ook wel ‘de Spelen van Adolf Hitler genoemd’ omdat de Duitse overheid het evenement volop gebruikte om de nationaalsocialistische ideologie uit te dragen. De Duiters wonnen het medailleklassement. Met overmacht. Het land pakte maar liefst 33 keer goud, 26 keer zilver en 30 keer brons.

De zwarte atleet Jesse Owens werd echter de grote ster van de Olympische Spelen van 1936. Hij won vier keer goud: op de 100 meter, 200 meter, de 4×100 meter estafette en bij het verspringen.

×