Louis Boeckmans (98), laatste getuige Breendonk, overleden

1 minuut leestijd
Louis Boeckmans
Louis Boeckmans - © Fotoarchief familie Boeckmans (via Uitgeverij Horizon)

Afgelopen zondag is Louis Boeckmans op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste getuige van de gruwelen in het Fort van Breendonk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt uitgeverij Horizon.

De laatste getuige - Louis Boeckmans
De laatste getuige – Louis Boeckmans
Als negentienjarige sloot Louis Boeckmans uit Tessenderlo zich aan bij het verzet. Nadat hij werd verklikt, werd Louis zwaar mishandeld in het SS-kamp van Breendonk. Dat bleek slechts de prelude van de zware omstandigheden die hij hierna moest doormaken in de concentratiekampen van Buchenwald en Dora en tijdens de dodenmarsen. Desondanks overleefde Boeckmans de Tweede Wereldoorlog.

Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk in een concentratiekamp zijn beland, was hij de enige die nog over zijn ervaringen kon getuigen. Hij deed dat tijdens vele lezingen op scholen en bij verenigingen, waarbij hij steevast betoogde ‘vrede en verdraagzaamheid’ te zien als de remedie tegen ‘oorlog en haat’. In 2019 tekende historicus Pieter Serrien het oorlogsverhaal van Louis Boeckmans op in De laatste getuige. Tijdens de laatste dagen van zijn korte ziektebed bleef Louis volgens zijn uitgever nog vertellen over de verschrikkingen die hij had meegemaakt. Voor zijn verdienste voor België werd Louis Boeckmans in 2019 gehuldigd als ereburger van Laakdal. Pieter Serrien, co-auteur van De laatste getuige:

“Voor mij was het een ongelofelijke eer om het dappere relaas van Louis te mogen optekenen. Ik bewonder zijn moed, zijn kracht om te vertellen, zijn levenslust. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familieleden, die hun Va ontzettend zullen missen.”

Boek: De laatste getuige
Ook interessant: Breendonk – ‘Kamp van de sluipende dood’
…of: Eva Fastag (102) was typiste in Dossinkazerne in Mechelen

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×