Magere Hein – Personificatie van de dood

1 minuut leestijd
Magere Hein als levend skelet
Magere Hein als levend skelet (CC BY 4.0 - Wellcome Images - wiki)

Als Magere Hein je komt halen staat het er niet al te best met je voor. Je gaat de pijp uit en je leven is dus ten einde gekomen. Magere Hein is kortom een bekende personificatie voor ‘de dood’.

Wie een afbeelding ziet van Magere Hein weet gelijk waar dit wezen zijn naam aan dankt. De man is ontzettend mager. Vlees heeft hij niet, we zien alleen zijn skelet, waarschijnlijk om ons eraan te herinneren dat van ons na de dood ook niets vleselijkes overblijft. In zijn hand draagt Hein soms een zandloper (als symbool voor de verglijdende tijd) of een zeis, om duidelijk te maken dat uiteindelijk alle mensen ooit zullen sterven, ze verdwijnen van de aarde, net zoals korenhalmen door een boer worden weggemaaid.

Freund Hein

In de spreek- en schrijftaal komen we Magere Hein nog geregeld tegen. Wanneer een bepaalde wijk of straat wordt geteisterd door sterfgevallen, kan men bijvoorbeeld zeggen dat Magere Hein er vaak ’te gast’ was. Taalkundigen vermoeden dat het begrip oorspronkelijk afkomstig is uit Duitsland waar men in de achttiende eeuw al sprak van Freund Hein (Vriend Hein).

In Nederland wordt de dood ook wel eens aangeduid als ‘de man met de zeis’, ‘knekelman’ of ‘benenman’. En in Vlaanderen kent men nog benamingen als Pierke Pierlala en Pietje of Heintje de Dood.

Bronnen â–¼

-https://anw.ivdnt.org/article/Magere%20Hein
-https://radio1.be/lees/het-woordenboek-van-de-dood

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×