StudieboekenStudieboeken

Als een dief in de nacht – Herkomst van de uitdrukking

De uitdrukking “als een dief in de nacht”, die wordt gebruikt om aan te geven dat iets vrij plotseling en op een onverwacht moment gebeurt, is zoals wel meer uitdrukkingen in de Nederlandse taal afkomstig uit de Bijbel.

- ad -

De uitdrukking komt op verschillende plekken in de bijbel voor, waaronder in de evangeliën van Mattheus en Lucas. Hier waarschuwt Jezus zijn volgelingen om altijd waakzaam te blijven omdat de wederkomst en de dag van het Laatste Oordeel plaats zal vinden op een onverwacht moment. Ook in het bijbelboek 1 Tessalonicenzen komt de zegswijze in een soortgelijke context voor:

“Want gij weet zelven zeer wel, dat de dag des Heeren alzo zal komen, gelijk een dief in den nacht.” – 1 Tessalonicenzen 5:2

En in 2 Petrus vinden we de uitdrukking als volgt terug:

“Maar de dag des Heeren zal komen als een dief in den nacht, in welken de hemelen met een gedruis zullen voorbijgaan, en de elementen branden zullen en vergaan, en de aarde en de werken, die daarin zijn, zullen verbranden.”

De Nederlandse taal bevat veel uitdrukkingen die afkomstig zijn uit de bijbel. Een handig overzicht van bekende en minder bekende uitdrukking die hun herkomst vinden in de bijbel is hier te vinden.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Bekijk ook: Top 100 Bijbelse uitdrukkingen, gezegden en woorden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-http://www.online-bijbel.nl/bijbelboek/1Tessalonicenzen/5/
-http://www.online-bijbel.nl/bijbelboek/2Petrus/3/
-https://www.debijbel.nl/blog/spreekwoorden-uit-de-bijbel-als-een-dief-de-nacht

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De poppenhuizen van de Haagse Lita de Ranitz

  De poppenhuizen van de Haagse Lita de Ranitz

  De Haagse Lita de Ranitz (1876-1960) verzamelde haar leven lang poppen en poppenhuisspullen. Samen met vriendinnen trok ze geregeld door Europa, op zoek naar nieuwe spulletjes. Dat leverde een unieke collectie op.Lees bericht »
 • Het koffertje van Lieftinck

  Het koffertje van Lieftinck

  Het is dinsdag weer tijd voor tradities. Koning Willem-Alxander leest in de Ridderzaal de Troonrede voor en de minister van Financiën biedt, in een traditioneel koffertje met daarop de tekst ‘Derde dinsdag in September’, de rijksbegroting en miljoenennota aan de …Lees bericht »
 • Teddybeer dankt naam aan president Roosevelt

  Teddybeer dankt naam aan president Roosevelt

  Niemand minder dan de Amerikaanse president Theodore Roosevelt is de naamgever van de teddybeer.Lees bericht »
 • De moord op Caesar

  De moord op Caesar

  Julius Caesar had de alleenheerschappij in het Romeinse Rijk veroverd en was er niet in geslaagd deze aanvaardbaar te maken voor zijn tijdgenoten, die de republiek zeer toegenegen waren. En dus werd hij vermoord, waarmee een nieuwe ronde burgeroorlogen onvermijdelijk …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!