Marley, de ‘definitieve documentaire’ over Bob Marley

Marley – Kevin Macdonald
Sind deze week draait de documentaire Marley van Kevin Macdonald in de Nederlandse bioscopen. Volgens de makers is het de ‘definitieve documentaire’ over de wereldberoemde reggaezanger Bob Marley.

De Jamaicaanse zanger, gitarist en componist wordt gezien als de belangrijkste reggaemuzikant aller tijden. Hij was echter niet alleen muzikant, maar ook spiritueel leider. Marley werd in 1964 leider van de groep The Wailers. De nummers van de groep gingen vaak over de politiek en waren vanaf 1970 ook geregeld geïnspireerd op de rastafarigodsdienst van Marcus Garvey.

Voor Bob Marley en zijn Wailers was het jaar 1974 erg belangrijk. Eric Clapton scoorde toen een wereldhit met het door Marley geschreven nummer I shot the sheriff. Hierna werden ook Bob Marley & The Wailers wereldberoemd.

- advertentie -

Bob Marley werd slechts 36 jaar. Hij overleed op 11 mei 1981 aan de gevolgen van kanker.

Na zijn dood verschenen er al veel documentaires over de beroemde reggaemuzikant. De docu Marley wordt door de makers bestempeld als de ‘definitieve documentaire’. Filmmaker Kevin Macdonald kreeg voor de film toegang tot beeldmateriaal uit het familiearchief. Ook werkten verschillende erfgenamen van de muzikant aan de documentaire mee.

De trailer van de documentaire

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: