Week van de koloniale geschiedenis

Marley, de ‘definitieve documentaire’ over Bob Marley

Marley – Kevin Macdonald
Sind deze week draait de documentaire Marley van Kevin Macdonald in de Nederlandse bioscopen. Volgens de makers is het de ‘definitieve documentaire’ over de wereldberoemde reggaezanger Bob Marley.

De Jamaicaanse zanger, gitarist en componist wordt gezien als de belangrijkste reggaemuzikant aller tijden. Hij was echter niet alleen muzikant, maar ook spiritueel leider. Marley werd in 1964 leider van de groep The Wailers. De nummers van de groep gingen vaak over de politiek en waren vanaf 1970 ook geregeld geïnspireerd op de rastafarigodsdienst van Marcus Garvey.

Voor Bob Marley en zijn Wailers was het jaar 1974 erg belangrijk. Eric Clapton scoorde toen een wereldhit met het door Marley geschreven nummer I shot the sheriff. Hierna werden ook Bob Marley & The Wailers wereldberoemd.

- advertentie -

Bob Marley werd slechts 36 jaar. Hij overleed op 11 mei 1981 aan de gevolgen van kanker.

Na zijn dood verschenen er al veel documentaires over de beroemde reggaemuzikant. De docu Marley wordt door de makers bestempeld als de ‘definitieve documentaire’. Filmmaker Kevin Macdonald kreeg voor de film toegang tot beeldmateriaal uit het familiearchief. Ook werkten verschillende erfgenamen van de muzikant aan de documentaire mee.

De trailer van de documentaire

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: