Martinair neemt afscheid van Nederland

1 minuut leestijd
Boeing 747 van Martinair - cc
Boeing 747 van Martinair - cc

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair voerde maandag zijn laatste passagiersvlucht uit. Aan boord van deze laatste historische vlucht onder meer de oprichter van de maatschappij: Martin Schröder.

Martinair bedankt Nederland tijdens de laatste vlucht – Foto: Martinair
Schröder begon zijn bedrijf in 1958 onder de naam Martin’s Air Charter. Een naam die enkele jaren later veranderd werd in Martinair Holland. Aanvankelijk voerde het bedrijf alleen rondvluchten uit boven Amsterdam, maar na enige tijd ging Martinair ook internationale vluchten aanbieden. De eerste buitenlandse bestemming was Palma de Mallorca.

Het bedrijf over deze vluchten:

meer dan vijf lange uren in de lucht; koffie uit een thermoskan; geen warme maaltijd, maar zelf gesmeerde broodjes. Vliegen is dan nog een echte happening.

Samen met Transavia doorbrak Martinair met haar passagiersvluchten in deze periode het monopolie van KLM.

Logo van Martinair
In de jaren zestig groeide het bedrijf gestaag en werd de vloot stukje bij beetje uitgebreid. Martinair voerde niet alleen passagiersvluchten uit maar vervoerde ook vracht over de hele wereld. In eigen land nam Martinair in de jaren zestig een eigen gebouw op Schiphol in gebruik: het zogenaamde Palengebouw.

Schröder nam in 1998 als president-directeur afscheid van het naar hem vernoemde bedrijf. Hij was toen 67 jaar oud. Tien jaar later ging het bedrijf onderdeel uitmaken van de KLM-groep. AirFrance-KLM besloot een jaar geleden dat de passagiersvluchten van Martinair niet langer rendabel waren. Deze vluchten worden nu overgenomen door KLM. Martinair blijft als merk bestaan. Het blijft zich binnen de KLM-groep bezighouden met vrachtvervoer.

Boek: Een jongensdroom werd Martinair

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×