Dark
Light

Merovingisch grafveld ontdekt bij Nijmegen

Auteur:
1 minuut leestijd

Archeologen van de gemeente Nijmegen hebben in het Lentseveld in Lent een tot nu toe onbekend grafveld uit de Merovingische tijd ontdekt. Dat meldt de gemeente Nijmegen woensdag.

Het grafveld dateert uit de periode 450-575. Grafvelden uit deze periode zijn zeldzaam. Bij Lent werd eerder echter ook al eens een Merovingisch grafveld gevonden. Mogelijk is het nu ontdekte grafveld de voorganger van het grotere grafveld dat in de jaren zeventig werd opgegraven in de Azaleastraat in Lent. Dit grafveld was in gebruik van ongeveer 625 tot 700.

In het recent ontdekte grafveld zijn ongeveer achttien skeletten gevonden waarbij de dode op de rug is begraven en in een houten kist in de grafkuil is geplaatst. De graven liggen op enige afstand van elkaar. Het aantal gevonden graven is niet heel hoog, maar er is volgens de gemeente Nijmegen wel een opvallende variatie in graf- en begrafenisgebruiken:

“Er is sprake van zowel begraven als cremeren en er is een grote, eigenlijk ongebruikelijke, variatie in de grafvormen (grafkamers) en grafgiften. De Merovingische graven bevatten onder meer kledingaccessoires zoals versierde mantelspelden, riembeslagen, maar ook wapenuitrusting (zwaarden, resten van lansen en schilden) en aardewerk (soms met etensresten), glazen drinkbekers, kralen, spinklosjes en resten van scharen en vuurslagen.”

Het aangetroffen skeletmateriaal is relatief goed geconserveerd. Onderzoekers hopen in de komende tijd, aan de hand van fysisch antropologisch onderzoek, onder meer het geslacht, de leeftijd bij overlijden, de gebitstatus en de lichaamslengte van de overledenen vast te stellen. De gemeente Nijmegen:

“Met behulp van DNA-onderzoek is het ook mogelijk familieverbanden aan te tonen tussen de mensen die hier begraven liggen. Daarnaast kan door isotopenonderzoek aan het gebit het voedselpatroon en herkomst- en leefgebied van de overledenen worden vastgesteld.”

Ook gaan de onderzoekers er van uit dat de vondsten nieuwe inzichten zullen bieden in de kolonisatie en bewoningsgeschiedenis van de regio Nijmegen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×