Een actiegroep heeft aangekondigd te gaan demonstreren bij de première van de nieuwe Nederlandse speelfilm ‘Michiel de Ruyter’, later deze maand bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De actievoerders zien Michiel de Ruyter een “koloniale zeeschurk” en vinden het geen goede zaak dat er een “nationalistische propagandafilm” over de zeeheld is gemaakt.
“In 1665 heroverde hij na strijd tegen de Engelse koloniale concurrenten in West-Afrika slavenfort Gorée en beschermde hij slavenfort Elmina, waardoor hij de Nederlandse slavenhandel veilig stelde. Dat moet niet worden geëerd, maar juist verafschuwd.”
…aldus de actievoerders.
Er is een Facebookpagina aangemaakt onder de naam Michiel de Rover waarop de actie wordt aangekondigd en gemotiveerd. Hier staat onder meer:
“We verzetten ons tegen verheerlijking van De Ruyter, die de beschermheer was van de Nederlandse slavenhandel. Niet deze zeventiende-eeuwse zeeschurk is een held, maar juist vrijheidsstrijders als Boni, Tula en andere tot slaaf gemaakten die zich door de eeuwen heen hebben verzet tegen koloniale overheersing en onderdrukking.”
Op de dag van de première (26 januari) wordt er geprotesteerd op de Rapenburgersluis-brug (Prins Hendrikkade) in Amsterdam, op honderd meter afstand van het Scheepvaartmuseum. Door middel van lawaai en andere middelen willen de actievoerders hun ongenoegen laten blijken over de “verering van De Ruyter en over het nationalistische feestje rond de wereldpremière”.
De actievoerders richten hun pijlen overigens niet alleen op de Michiel de Ruyter-film. Ook het Scheepvaartmuseum heeft zich de woede van de demonstranten op de hals gehaald. Het museum zou een kwalijke rol spelen bij de heldenverering en daarnaast storen de actievoerders zich eraan dat het Scheepvaartmuseum hele jaar door het VOC-schip De Amsterdam tentoonstelt.
“Alsof koloniale overheersing en onderdrukking een leuk tafereeltje is (sic) om naar te kijken.”
Momenteel hebben 74 mensen aangegeven de protestactie bij te wonen.
Lees ook: Speelfilm over Michiel de Ruyter krijgt twee versies
Boek bij de speelfilm: Michiel de Ruyter – Alex van Galen