Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een nieuwe waterleiding zijn vorige week in Zeeland sporen gevonden van meerdere boerderijen uit de Middeleeuwen.
De vondst werd gedaan tussen Kapelle en Goes. Op dit moment worden de sporen verder blootgelegd. Er is sprake van meerdere boerderijen die dateren uit verschillende perioden uit de Middeleeuwen. Dit blijkt onder meer uit het feit dat er sporen van verschillende bouwstijlen zijn herkend.
Van een exemplaar, deze boerderij dateert vermoedelijk uit de tiende of elfde eeuw, of mogelijk zelfs nog vroeger, zijn paalgaten aangetroffen die het mogelijk maken om een reconstructie te maken van de boerderij uit deze vroege periode van bewoning in de zogenaamde Bevelanden.
Deze vindplaats is volgens de gemeente Kapelle erg bijzonder. In Zeeland zou namelijk niet eerder een dergelijke boerderij in zijn geheel ook aangetroffen. Ook het type van de huisplattegrond is niet eerder bekend. De opgraving vormt daarmee een aanvulling op het wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van huisplaatsen in de Middeleeuwen in Zeeland en de rest van Zuidwest-Nederland en Vlaanderen.
Geen paalgaten maar dwarsbalken
De andere boerderijen, die ongeveer twintig meter meter verderop gelegen zijn, dateren vermoedelijk uit de veertiende of vijftiende eeuw. Bij dit type werden geen paalgaten aangetroffen voor steunbalken, maar is sprake van een fundering van het huis op lange dwarsbalken. Omdat deze sporen vaak moeilijk in de bodem te herkennen zijn en vaak slecht geconserveerd, is ook deze vindplaats zeldzaam in Zeeland.
Het vondstmateriaal bestaat voornamelijk uit de vulling van (afval)kuilen met aardewerkscherven en botmateriaal, huttenleem en een begraving van drie volledige schapen.
Overzicht van boeken over de Middeleeuwen