Bij een archeologische opgraving in Kerkdriel is een middeleeuwse visfuik aangetroffen. De goed bewaarde visfuik van houten twijgen heeft een omvang van circa 120 bij 50 centimeter. Op advies van de regioarcheoloog wil de gemeente Maasdriel de fuik in zijn geheel laten lichten en conserveren.
Archeologisch bureau BAAC graaft sinds begin vorige maand in opdracht van de gemeente Maasdriel de resten van de vermoedelijke voorburcht van een middeleeuws mottekasteel op. Dit omdat op de bewuste locatie een waterberging gerealiseerd wordt waardoor de resten niet in de grond bewaard kunnen blijven.
De vondst van de visfuik kwam als een verrassing op één van de laatste opgravingsdagen. Tot nu toe zijn vooral aardewerk en botresten van dieren aangetroffen. Ook zijn houten palen gevonden van twee bruggen over de gracht naar de voorburcht en de hoofdburcht. Nader onderzoek naar deze palen zal waarschijnlijk uitwijzen wanneer de bruggen zijn aangelegd en dus uit welke periode de motteburcht precies dateert.
De archeologen hopen dat de fuik meer informatie kan geven over de destijds gebruikte (vis)technieken en materialen.
Overzicht van boeken over de Middeleeuwen