Bij archeologisch onderzoek in het centrum van Groningen zijn een gouden zegelring en een gouden hangkruisje gevonden. De voorwerpen dateren ongeveer uit het jaar 1300. De gemeente Groningen heeft dat woensdag bekendgemaakt.
De vondst werd gedaan aan de Hoge der Aa, op een locatie in de binnenstad waar binnenkort aan nieuwbouw wordt begonnen. Het gevonden kruisje werd in de opening van de zegelring aangetroffen. Behalve goud zijn vermoedelijk ook de resten van een middeleeuwse stoel gevonden.
Zegelring
De ovalen zegelring is twee centimeter groot. Het gaat om een herenring met aan de voorzijde een randschrift in gotische letters en een afbeelding van de aartsengel Michael die met een speer de duivel, afgebeeld als een draakje, doorboort.
De aartsengel Michaël (Sint-Michiel) was in de gehele middeleeuwen en ook in de periode daarna een erg populaire heilige. Ook in Groningen. De Martinikerk kende, net als veel andere kerken, een Michael-kapel.
Als aanvoerder van de hemelse legers en bestrijder van de afvallige engelen van Lucifer werd de aartsengel gezien als de beschermer van alle gelovigen.
De afbeelding op de ring is een zogenaamde randgravure. Een aantal letters van het randschrift komen overeen met de Latijnse afkorting ArchangelMichael. De naam Michael is echter vermaakt tot Machael en van Archangel is een enkele A herkenbaar.
Mogelijk gaat het om een (pelgrims)insigne uit Mont St. Michael. Het feit dat de tekst wat slordig is en de afbeelding ook niet erg verfijnd is, kan volgens de onderzoekers duiden op een massaproduct.
De onderzoekers zijn er vrijwel zeker van dat de ring niet het eigendom is geweest van een (geletterde) priester. Daarvoor zouden de fouten in het randschrift te opvallend zijn.
Lees ook: Cultus en iconografie van Sint-Michiel
Hangkruisje
Het gevonden hangkruisje is een stuk verfijnder dan de ring. Deze bestaat uit vier aan elkaar gesoldeerde goudstaafjes. Aan de uiteinden en binnenhoeken zijn bolletjes goud gesoldeerd. De herkomst van het kruisje is onduidelijk. Zowel in Zweden, Denemarken als Constantinopel zijn eerder vrijwel dezelfde hangkruisjes gevonden. Analyse van de goudsamenstelling kan later mogelijk meer duidelijk maken over de herkomst van het in Groningen gevonden kruisje.
Tijdens archeologisch onderzoek aan de Hoge der A stuitten archeologen ook op de zijkant van een stoel of bank. Deze dateert volgens de onderzoekers uit circa 1100 en is voor Nederland uniek. Eerder zijn er wel in Zweden twee van dit soort bankjes gevonden. De stoel wordt vanwege de kwetsbaarheid momenteel in Delft geconserveerd.