Dark
Light

Miljoenen voor restauratie Sint-Baafskathedraal Gent

Auteur:
1 minuut leestijd

Sint-Baafskathedraal in Gent – Foto: CC/Donar Reiskoffer
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft dinsdag bekendgemaakt 4,6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de tweede restauratiefase van de Sint-Baafskathedraal in Gent.

De hoofdkerk van het bisdom Gent staat sinds 1936 op de lijst van beschermde monumenten. In 2005 ging een grootscheepse restauratiecampagne van start. Tijdens de eerste fase is het hoogkoor aangepakt. In de tweede fase is de toren van de kathedraal aan de beurt. Deze kampt met stabiliteitsproblemen en is dusdringend aan restauratie toe.

Minister Bourgeois:

De volledige restauratie van de Sint-Baafskathedraal vergt een belangrijke financiële inspanning. Maar het is een noodzakelijke investering, een verantwoorde investering. Niet alleen om haar religieuze functie, maar ook omdat de kathedraal een belangrijke museale, culturele en toeristische functie heeft. Jaarlijks komen gemiddeld 160.000 bezoekers de kathedraal en het bijhorende Lam Gods bezichtigen.

Tijdens deze restauratie zullen de toren en enkele ramen van de kooromgang aangepakt worden.
Ook de torengevels en ramen van drie koorkapellen zullen onder handen genomen worden. Verder worden onder meer de leien bedakingen vernieuwd, timmerwerk en plankenvloeren hersteld en regenafvoeren vernieuwd.

×