Dark
Light

Miljoenenschenking voor Frans Hals Museum

Auteur:
2 minuten leestijd

Groepsportret van de regenten van het St. Elisabeths of Groote Gasthuis te Haarlem – Frans Hals, 1641
Het Elisabeth van Thüringenfonds heeft elf kunstwerken uit de 16de, 17de en 18de eeuw geschonken aan het Frans Hals Museum in Haarlem. De werken vertegenwoordigen gezamenlijk een waarde van minimaal honderd miljoen euro.

Volgens het Frans Hals Museum gaat het om de “grootste gift in de recente museumgeschiedenis”. De overdracht van de waardevolle schilderijen heeft vrijdag plaatsgevonden. Onder de geschonken werken bevindt zich ook een groot en zeldzaam groepsportret van Frans Hals.De regentessen van het Grote of Sint Elisabeth’s Gasthuis te Haarlem – Johannes Verspronck, 1641

De geschonken werken waren
al langer te zien in het Frans Hals Museum. Ze waren te leen van het Elisabeth van Thüringenfonds. Het gaat onder meer om het werk Groepsportret van de regenten van het St. Elisabeths of Groote Gasthuis te Haarlem dat de schilder Frans Hals in 1641 maakte. Op dit schilderij zijn de vijf mannelijke bestuurders van het gasthuis geportretteerd. Het Sint Elisabeth’s Gasthuis had ook vier vrouwelijke bestuurders. Deze werden in 1641 eveneens geportretteerd. Dit schilderij, vervaardigt door Johannes Verspronck (ca. 1600-1662), is eveneens aan het Frans Hals Museum geschonken.

Bestuurders van het Elisabeth van Thüringenfonds zijn de directe erfgenamen van de mannen en vrouwen die Hals en Verspronck in hun schilderijen portretteerden. Karel Schampers, directeur van het Frans Hals Museum:

Een grotere of belangwekkendere gift is nauwelijks denkbaar – al was het alleen maar omdat iconische groepsportretten als die van Hals en Verspronck zich allemaal in museale collecties bevinden en niet meer op de markt zullen komen.

Peter van Barneveld, regent van het Elisabeth van Thüringenfonds, legt uit waarom de werken aan het Frans Hals Museum geschonken zijn:

Deze topstukken behoren tot het cultureel erfgoed van de gemeente Haarlem én van Nederland. De werken hebben aandacht en onderhoud nodig. Ze horen thuis op een plek waar zij goed tot hun recht komen, en waar ze voor altijd voor het publiek te bewonderen zijn. Het Frans Hals Museum is daarvoor de beste plek.

Naast de groepsportretten van Hals en Verspronck omvat de schenking twee werken van Maerten van Heemskerck en schilderijen van Dirck Hals, Cornelis Cornelisz van Haarlem, Nicolaes Roosendaal, Adriaan Backer, Frans Decker en een navolger van Joachim Patenier. Ook schenkt het Elisabeth van Thüringenfonds een beschilderde charterkist van het Elisabeths Gasthuis, uit circa 1625.

Tot en met 10 juli zijn de elf geschonken werken te zien in de tentoonstelling ‘Een groots gebaar’.

×