Dark
Light

Miniatuurkanon gevonden in 17e-eeuws scheepswrak

Auteur:
1 minuut leestijd
Het gevonden miniatuurkanon
Het gevonden miniatuurkanon

Tijdens de opgraving van een zeventiende-eeuws scheepswrak in Dronten, hebben archeologen een bronzen miniatuurkanon gevonden. Dat meldt Erfgoedcentrum Nieuw Land.

Vorig jaar werd er al ook onderzoek gedaan bij het wrak door de International Fieldschool for Maritime Archeology Flevoland (IFMAF), een samenwerking tussen de provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Eerder deze maand vonden de onderzoekers onder meer al een vioolblok, een pijpje, een schrijfbordje met de turfstreepjes er nog op, een tinnen lepel en een aardewerken bord.

Het nu gevonden bronzen miniatuurkanon verkeert nog in zeer goede staat. Het is ongeveer 15 centimeter lang en 8 centimeter hoog. Waar het voor gebruikt werd is nog niet bekend. In een scheepswrak is een dergelijk object niet eerder gevonden, aldus het erfgoedcentrum. Op het kanon is een nog niet leesbare inscriptie gevonden. De vondsten zijn zaterdag te bewonderen tijdens een publieksdag.

Boek: Schatten en scheepswrakken

×