Week van de koloniale geschiedenis

Mogelijk neolitische ‘vuurstokjes’ ontdekt

Foto: Plos One
Israëlische wetenschappers hebben mogelijk de “oudste lucifers” ter wereld ontdekt. Dat meldt de BBC woensdag.

Uit de steentijd zijn al langer kleine cilindervormige objecten bekend. Tot nu toe ging men er van uit dat die objecten een soort religeize fallus-symbolen waren. Wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem stellen nu echter dat de objecten ook het vroegste bewijs kunnen zijn van hoe vroeger vuur werd gemaakt.Er zijn veel bewijzen dat de moderne mens en Neanderthalers vuur gebruikten. Meestal bestaat dat bewijs echter uit houtskool en as. Hoe het vuur precies gemaakt werd bleef echter onduidelijk.

- advertentie -

De Israëlische wetenschappers onderzochten de 8000 jaar oude cilindervormige objecten. Op de spitse uiteinden van deze voorwerpen vonden ze kleine, lineaire strepen. De onderzoekers denken dat die ontstonden doordat de stenen langdurig werden gedraaid om vuur te maken. Op de objecten werden ook brandkleuren en schroeiplekken gevonden.

De onderzochte voorwerpen werden eerder door archeologen gevonden in Sha’ar HaGolan, een kibboets in het noorden van Israël. Daar bevond zich 8000 jaar geleden een groot neolithisch dorp. Soortgelijke voorwerpen zijn ook op andere locaties in de regio gevonden.

De wetenschappers hebben hun onderzoekresultaten onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Plos One. Het is de bedoeling de komende tijd nog meer onderzoek te doen naar de cilindervormige objecten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: