Week van de koloniale geschiedenis

Monument voor Martin Luther King

Foto: Still YouTube
Niemand minder dan Barack Obama zou zondag het monument voor Martin Luther King in Washington onthullen. De orkaan Irene gooide echter roet in het eten.

Het was zondag 48 jaar geleden dat Martin Luther King in Washington zijn beroemdste toespraak hield. De Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist had destijds een mars naar Washington georganiseerd waar tweehonderdduizend blanke en zwarte mensen aan deelnamen. Bij het Lincoln-monument hield hij vervolgens zijn wereldberoemde I have a dream-toespraak waarinhij onder meer zei te dromen van tijd waarin werkelijk betekenis werd gegeven aan het principe dat zegt dat alle mensen gelijk geboren zijn. Kort na deze toespraak ontving King de Nobelprijs voor de Vrede. Enkele jaren later werd hij vermoord.

- advertentie -

In het centrum van Washington is sinds kort een groot monument ter ere van de burgerrechtenactivist te vinden. Het is het eerste monument in de National Mall dat niet gewijd is aan een oorlog, president of blanke.

Het monument werd ontworpen door de Chinees Lei Yixin. Bij zijn ontwerp had hij zich laten inspireren door een zin uit de I have a dream-speech van Martin Luther King:

We will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope.

(Uit de berg van wanhoop zullen we een steen van hoop kunnen houwen)

Het monument is inmiddels toegankelijk voor het publiek. De officiële onthulling kon vanwege de orkaan Irene dus geen doorgang vinden. Wanneer het monument alsnog officieel wordt onthuld is nog niet bekend.

Lees ook: Martin Luther King (1929-1968)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: