Dark
Light

Mozaïekvloer Thessaloniki is van villa uit 4e eeuw

Auteur:
1 minuut leestijd
Still YouTube
Still YouTube

De vloermozaïeken die vorige maand werden ontdekt bij de aanleg van de nieuwe metrolijn in Thessaloniki behoorden waarschijnlijk tot een Romeinse stadsvilla van 315 m² uit de eerste helft van de vierde eeuw na Christus.

De mozaïeken werden tijdens graafwerkzaamheden ontdekt bij de zuidelijke ingang van het metrostation Agia Sofia. De afbeeldingen op de vloeren bestaan uit geometrische patronen.

Op een van de vloeren is een centraal medaillon te zien met een afbeelding van een vrouw. Aangenomen wordt dat hierop de godin Aphrodite staat afgebeeld. Het gezicht van de vrouwelijke figuur ontbreekt, maar het gezicht van Eros die zich aan haar vasthoudt, is wel zichtbaar. Eros is de Griekse god van de liefde en de zoon van Aphrodite.

Villa urbana

In het villacomplex ontdekten archeologen ook een gedeelte van een gang met pilaren (stoa), vijf opeenvolgende kamers, een compleet vloerverwarmingssysteem (hypocaust) en verschillende veelkleurige mozaïeken die door opeenvolgende bouwlagen gedeeltelijk zijn vernietigd.

Volgens het hoofd van de archeologische dienst van Thessaloniki, Polyxeni Adam-Veleni, was het complex met meerdere verdiepingen waarschijnlijk een grote stadsvilla (villa urbana) in het centrum van Thessaloniki. De grootte van de intacte hypocaust op de locatie zou daar volgens haar op wijzen.

In de tweede helft van de vierde eeuw na Christus telde Thessaloniki meer van dergelijke villa’s. Na de oprichting van Constantinopel vestigden veel ambtenaren zich in de stad, waar ze enorme huizen bouwden. In de late oudheid onderging Thessaloniki verschillende verbouwingsfasen, bijvoorbeeld onder de keizer Justinianus die volgens Adam-Veleni veel aandacht aan de stad besteedde. Tot nu toe zijn 18 van deze stadsvilla’s ontdekt in Thessaloniki.

Bijzondere vondsten

De afgelopen jaren zijn er al diverse bijzondere vondsten gedaan bij werkzaamheden voor de nieuwe metrolijn in Thessaloniki. In 2013 vonden archeologen een gouden krans in de vorm van een gevlochten olijftak bij graafwerkzaamheden. Vorige maand werden niet alleen mozaïekvloeren ontdekt, maar ook een standbeeld van de godin Aphrodite en een grote fontein.

De mozaïeken zullen worden schoongemaakt en zijn daarna te zien zijn in het Agia Sofia-metrostation waar ze werden ontdekt.

~ Natascha NeefParakalo

×