Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.
In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.
Mozartballetjes
Mozartballetjes zijn een lekkernij van nougat, marsepein, poedersuiker en smeltchocolade. Deze zijn genoemd naar de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart werd op 27 januari 1756 in Salzburg geboren als zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Petl. Aangespoord door het voorbeeld van zijn zeer begaafde zuster begon Mozart als vierjarige op het klavecimbel te spelen. Vader Leopold nam de muzikale vorming van zijn kinderen flink ter hand. In 1762 werden de kinderen aan het keurvorstelijk hof van München voorgesteld en in september werd de jonge Mozart aan het keizerlijk paleis in Schönbrunn vertroeteld. Dit was het begin van zeven concertreizen van de familie Mozart.
In 1769 keerde Mozart van een van die reizen naar Salzburg terug en kreeg de aanstelling van hofconcertmeester. In 1771 stierf de bisschop van Schrattenburg, de belangrijkste beschermheer van de Mozarts. Dit was het begin van een serie tegenslagen voor Wolfgang. Bezoeken aan Wenen en Parijs brachten geen geld en roem. In 1778 stierf zijn moeder. Op 29 oktober 1787 componeerde Wolfgang Amadeus in Praag zijn geniaalste schepping de opera Don Giovanni. Deze bracht hem ook geen welstand. In datzelfde jaar stierf zijn vader. Wolfgangs financiële positie bleef hachelijk.
In 1791 verspeelde Mozart in een razend tempo zijn fysieke krachten aan het componeren van “Die Zauberflöte” en het “Requiem”. Tijdens het werken aan de “Zauberflöte” had hij reeds last van flauwvallen. Later raakte hij gedeeltelijk verlamd. Op 5 december 1791 stierf hij arm en berooid. Mozart werd in een massagraf ter aarde besteld zonder dat een bewonderaar of vriend daarbij aanwezig was. Hij liet de mensheid een groot aantal opera’s, piano- en viool concerten en symfonieën na.
De naar de componist vernoemde lekkernij werd in 1890 bedacht door banketbakker Paul Fürst uit Salzburg in Oostenrijk.