Eerder dit jaar vond een gepensioneerde brugwachter met zijn metaaldetector bij Hazerswoude eenentwintig zilveren en één bronzen munt uit de Romeinse tijd. Daarnaast trof hij een in twee stukken gebroken mantelspeld aan. De kleine muntschat is de komende maanden te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden.
De gevonden objecten dateren uit de periode na 166 na Christus. De munten zijn gevonden op korte afstand van de Romeinse weg die destijds de forten langs het Romeinse grensgebied, de Limes, langs de Oude Rijn met elkaar verbond. Naar de forten zelf is in het verleden al veel archeologisch onderzoek gedaan, maar over de gebieden tussen de forten is nog relatief weinig bekend. De locatie van deze muntvondst bevestigt volgens het RMO het belang van de grensstreek tussen de forten als archeologisch onderzoeksgebied, waar nog belangrijke vondsten verwacht kunnen worden.
Na zijn ontdekking nam detectorzoeker Han Maksymiak in februari direct contact op met het RMO en de gemeente Alphen aan den Rijn. De voormalige brugwachter deed zijn ontdekking in een berg grond die afkomstig was uit een uitgegraven wegtracé. De munten lagen vlak bij elkaar en twee exemplaren waren aan elkaar vastgeroest. Naast de munten werd ook een stukje brons gevonden, dat afkomstig is van een mantelspeld.
Datering
De Romeinse munten zijn goed te dateren aan de hand van de namen en de portretten van keizers en keizerinnen die erop staan. De oudste munt, een zilveren denarius, toont het portret van keizer Vespasianus en kan gedateerd worden tussen 73 en 75 na Chr. Ook is er een zilveren munt van zijn zoon, keizer Domitianus, uit 82 na Chr. De jongste munt is van Marcus Aurelius en is geslagen in Rome in 166 na Chr. De enige bronzen munt is te sterk aangetast om vast te kunnen stellen van welke keizer deze is geweest, maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De mantelspeld dateert tussen 170 en 250 na Chr. Het is goed mogelijk dat de munten in een zakje zaten, dat met de mantelspeld was dichtgemaakt. De munten zijn tot half juni in Leiden te bewonderen.