Museum Meermanno verwerft portret naamgever

Het portret van Johan Meerman – Foto: Museum Meermanno
De collectie van Museum Meermanno in Den Haag is vrijdag uitgebreid met een portret van Johan Meerman (1753-1815), de naamgever van het museum. Het Haagse museum ontving het portret uit handen van nazaten van schoonfamilie van Meerman.

Johan Meerman, een achterneef van de baron van Westreenen, woonde in 1812 in Parijs. Hij was een van de weinige Nederlandse senatoren van het Franse keizerrijk. Hij liet zich daar portretteren door Robert Lefèvre, een schilder die diverse personen uit de entourage van Napoleon vereeuwigde.


Na zijn overlijden bleef het portret in zijn huis aan de Haagse Prinsessegracht hangen, totdat zijn weduwe, Anna Cornelia Mollerus in 1821 overleed. Alle familieportretten vererfden op haar broer, die echter alleen de schilderijen van zijn zus, een portret van eerste echtgenoot en dit portret van Meerman wilde behouden. De overige stukken kwamen in handen van Van Westreenen, die ze naliet aan het Museum Meermanno-Westreenianum dat hij bij testament aan de Staat der Nederlanden schonk.

- advertentie -

Meermans portret bleef in de familie Mollerus. De huidige eigenaren hebben besloten het aan het Museum Meermanno over te dragen, zodat het weer bij de andere portretten van leden van de familie Meerman gevoegd kan worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: