Dark
Light

Museum verwijderde naaktschilderij om discussie op gang te brengen

“Ongemakkelijke” kunstwerken en vrouwelijk naakt in de kunst
Auteur:
2 minuten leestijd
Hylas, de knecht van Herakles, wordt gelokt door de nimfen - John William Waterhouse
Hylas, de knecht van Herakles, wordt gelokt door de nimfen - John William Waterhouse

Afgelopen week ontstond ophef in de museumwereld nadat de Manchester Art Gallery een beroemd schilderij weghaalde. Op het mythologische werk is de Griekse held Hylas te zien, omringd door een aantal naakte nimfen. Met de verwijdering van dit schilderij wilde het museum een discussie op gang brengen over de rol van “ongemakkelijke” kunstwerken en vrouwelijk naakt in de kunst.

Na de verwijdering werd het museum bedolven onder de reacties. In het gemeentelijke museum konden bezoekers hun reactie op briefjes schrijven die vervolgens op de lege plek aan de museummuur werden gehangen. Het merendeel van de reacties was negatief negatief (“Feminism gone mad”, “Puritanical, patrician illiberalism of the worst kind”). Ook in de media werd volop gediscussieerd. Beluister hieronder bijvoorbeeld de reactie van kunstcriticus Mark Hudson van The Telegraph:

Clare Gannaway, Manchester Art Gallery, liet tegenover de media weten dat het museum in Manchester meerdere werken bezit waarop…

“Vrouwen of als passieve schoonheden worden afgebeeld, dan wel als femmes fatales.”

John William Waterhouse
John William Waterhouse
Hylas en de nimfen geldt als één van de beroemdste werken van de Britse kunstschilder John William Waterhouse (1849-1917). Het maakt al langere tijd onderdeel uit van de museumpresentatie “In pursuit of beauty” (“Op zoek naar schoonheid”). Gannaway stelt dat het museum te lang heeft nagelaten de schilderijen in de presentatie tegen het licht te houden. Tegenover The Guardian liet ze weten:

“Ik voel me persoonlijk beschaamd dat we dit nog niet eerder hebben aangepakt. Onze aandacht lag elders. Collectief hebben we nagelaten deze ruimte te bekijken en er grondig over na te denken. We willen er nu iets mee doen omdat we het zo lang zijn vergeten.”

Ook de kaarten van het schilderij werden uit de museumwinkel gehaald. Inmiddels hangt het werk weer op zijn plek en zijn ook de kaarten weer te koop. De reacties krijgen binnenkort waarschijnlijk een plek in een tentoonstelling van Sonia Boyce, die ook de verwijdering van het werk filmde.

Balthus

De gebeurtenis in Manchester doet denken aan de commotie die eind vorig jaar in Amerika ontstond over een kunstwerk uit 1938 van de Poolse-Franse kunstenaar Balthus uit 1938. Op dit werk, Thérèse dreaming, Balthus is een jong meisje te zien op een stoel. Doordat ze haar been optrekt is een deel van haar onderbroek te zien. Feministen ergerden zich aan het werk en startten een petitie om het verwijderd te krijgen uit het Metropolitan Museum of Art in New York. De kunstinstelling weigerde dit echter.

Boek: John William Waterhouse – Myth and Romance

Collapsible

-https://www.theguardian.com/artanddesign/2018/jan/31/manchester-art-gallery-removes-waterhouse-naked-nymphs-painting-prompt-conversation
-https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/01/museum-verwijdert-schilderij-van-naakte-nimfen–om-debat-op-te-w/
-https://www.volkskrant.nl/beeldende-kunst/brits-museum-verhuist-victoriaanse-softporno-naar-de-kelder-en-weer-terug-lang-leve-de-discussie~a4566092/
-https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/02/museum-manchester-verwijdert-doek-met-blote-meisjes-a1590805
×